Ето как да се насладите на любимата торта Неделя, ако

...
Ето как да се насладите на любимата торта Неделя, ако
Коментари Харесай

Веган Торта Неделя

Ето по какъв начин да се насладите на обичаната торта Неделя, в случай че сте вегани - хапвайте и ни споменавайте с положително

Необходими Продукти

За блатовете


● ръжено брашно - 10 с.л.
● бакпулвер - 1 бр.
● какао - 3 с.л.
● соево мляко - 1 ч.ч.
● кафява захар - 6 с.л.

За първия крем


● соево мляко - 500 мл
● нишесте - 1 пакетче Ванилия
● вода - 2 с.л.
● ванилия - 1/2 ч.л.
● захар - 6 с.л.
● кокосово масло - 2 с.л.

За втория крем


● растителна сметана - 500 мл за разтрошаване
● захар - 2 с.л.

За сиропа


● кафява захар - 1 ч.ч.
● вода - 1 ч.ч.

За глазурата


● бял шоколад - 200 г веган
● кокосово масло - 1 с.л.
● олио - 1/2 с.л.
● течна сметана - 3 с.л. растителна

За декорация


● естествен шоколад - 100 г
● олио - 1 с.л.
● течна сметана - 1 с.л. растителна

За карамелизираните орехи


● орехи - 300 г
● захар - 1 ч.ч.

За декорация


● черен шоколад - 100 г настърган

Начин на подготвяне

1. Първо подготвяме блатовете, като разрушаваме с миксер всички съставки и изсипваме сместа в кръгла тава, покрита с намаслена с олио хартия за печене. Печем на 160 градуса до подготвеност. Оставяме готовия блат да се охлади изцяло и го разрязваме на три елементи.

2. Приготвяме първия крем, като слагаме соевото мляко, дружно с ванилията в тенджера на котлона и го загряваме до кипване. Отместваме от котлона и прибавяме захарта и разтвореното в 2 с.л. вода нишесте. Връщаме на котлона и варим при непрестанно бъркане до втвърдяване. Оставяме крема изцяло да се охлади и прибавяме кокосовото масло. Разбиваме с миксер до приемане на бухнал крем.

3. Приготвяме карамелизираните орехи, като първо загряваме захарта в съд на котлона и когато стартира да се разтопява сипваме вътре орехите и разбъркваме. Изсипваме карамелизираните орехи върху намазана с олио необятна паница и оставяме да се охладят и втвърдят, след което ги смиламе в блендер.

4. За глазурата сипваме всички съставки в дребна тенджерка на котлона и ги разтопяваме при непрестанно бъркане. Оставяме глазурата да се охлади, като може да се прибере и ледник, до момента в който се наложи да се употребява.

5. За сиропа смесваме водата и захарта и варим на котлона до понижаване на течността на 1/2.

6. За шоколадовата декорация разтопяваме съставките на водна баня при непрестанно бъркане.

7. За сметановия крем разрушаваме сметаната със захарта.

Започваме да сглобяваме тортата, като слагаме на необятна поставка един блат, сиропираме го, намазваме го с първия крем, поръсваме с карамелизирани смлени орехи, от горната страна слагаме втория блат, сиропираме, мажем със сметановия крем, поръсваме с карамелизирани смлени орехи и слагаме третия блат. Намазваме щедро отвред тортата със сметанов крем. Поръсваме в профил тортата щедро с карамелизирани смлени орехи.

Отгоре украсяваме тортата по ръбовете със сметана като образуваме пръстен. По средата изсипваме глазурата. С помощта на пулверизатор или спринцовка вършим линии на зиг-заг от разтопения черен шоколад и по-късно паралелно минаваме с нож - първо нагоре, след това надолу. Нарая украсяваме с настърган черен шоколад.

Прибираме тортата в ледник за една нощ да се стегне добре.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР