Ето как да повишите серотонина – хормонът на радостта и

...
Ето как да повишите серотонина – хормонът на радостта и
Коментари Харесай

Ето как да повишите серотонина – хормонът на радостта и щастието

Ето по какъв начин да повишите серотонина – хормонът на насладата и щастието

Радостта бива друга. Има спокойна наслада, която ни подарява благополучие, само че има и буйна, необуздана, преливаща от удоволствия и еуфория наслада. Зад тези две разнообразни наслади стоят два разнообразни хормона. Необузданата наслада и еуфорията – това е допаминът. Спокойната наслада – това е серотонинът.

Серотонинът не е хормон, а невротрансмитер на мозъка, т.е. вещество, което предава мозъчни импулси сред нервните кафези. Но той се трансформира в хормон, единствено когато влезе в кръвта.

Къде се намира серотонинът?

Серотонинът участва в доста вътрешни органи (черва, мускули, сърдечно-съдова система и др.). Но огромна част от него се намира в мозъка, където въздейства върху работата на клетките и предава информация от една част на мозъка на друга.

Серотонинът контролира работата на клетките, които са виновни за настроението, паметта, общественото държание, желанието за фамилиарност, работоспособността, концентрацията и така нататък

Симптомите на дефицит на серотонин са неприятно въодушевление, нараснала тревога, загуба на мощ, комплициране, липса на интерес към противоположния пол, меланхолия, в това число в най-сериозните форми. Недостигът на серотонин е виновен и за тези случаи, в които не можем да си избием от главата обекта на нашето боготворене или, различно, не можем да се отървем от обсесивни или плашещи мисли.

Не всички психически проблеми се вземат решение посредством говорене, от време на време е належащо пациентът да поправя вътрешната си химия.

Всъщност, в случай че човек увеличи равнището на серотонин, депресията изчезва, той престава да превърта още веднъж и още веднъж неприятните прекарвания, а положителното въодушевление, насладата от живота, приливът на мощ и жизненост, интензивността, привличането към противоположния пол бързо заемат мястото на проблемите. Може да се каже, че серотонинът е антидепресант, който отблъсква депресията и прави живота на индивида щастлив и благополучен.

Как да повишите равнището на серотонина?
Най-простият и най-достъпен метод е да бъдете по-често на светлина, под светлите лъчи на слънцето или най-малко да си осигурите по-добро осветяване вкъщи.

Вторият метод е да започнете да следите позата си. Ако сте прегърбени намалявате равнищата на серотонина и това съвсем автоматизирано води до възприятие на позор и възприятие за виновност. Но изправената поза води до повишение на равнищата на серотонин, усъвършенства самочувствието и настроението.

Третият метод за увеличение на серотонина е да консумирате артикули, които ще произведат серотонин за вас. Любопитно е, че серотонинът самичък по себе си отсъства в продуктите. Продуктите съдържат триптофан, посредством който в организма се създава серотонин.

Триптофан се съдържа в твърдите сирена. След това се подреждат нетлъстото месо, яйцата, лещата. Голямо количество триптофан се среща в боба, изварата, просото и елдата.

Също по този начин, в случай че имате ниско равнище на серотонин, нуждаете се от витамини от група В. Те се намират в черния дроб, елдата, овесената каша, марулята и фасула. Също по този начин се нуждаете от артикули, съдържащи магнезий (това също способства за производството на серотонин). Това са ориз, сушени сини сливи, сушени кайсии, трици, морско зеле. За да повишите равнищата на серотонин, яжте банани, пъпеши, фурми, тикви, портокали.

Освен вярното хранене, за увеличение на серотонина оказва помощ физическата интензивност. Поне 20 минути дневно практикувайте някакъв тип спорт (бягане, плуване, танци и т.н.) и скоро ще се почувствате доста по-добре. Ако не можете да спортувате – най-малко се движете пешком.

Необходимо е да получавате задоволително количество сън, с цел да произведете серотонин. Общувайте повече с другари и хора, които са ви приятни, практикувайте обичаното си занимание, слушайте обичаната си музика, доставяйте си повече приятни моменти – това несъмнено ще ви помогне.

Причинно-следствената връзка сред количеството на серотонина в тялото и настроението е “двустранна ”: в случай че равнището на това вещество се усили, се основава положително въодушевление, в случай че се появи положително въодушевление – стартира да се създава серотонин в тялото.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР