Ето и без редакторска намеса: ДВ: Господин Иванов, ще има ли

...
Ето и без редакторска намеса:
ДВ: Господин Иванов, ще има ли
Коментари Харесай

Христо Иванов пред Дойче веле: Преговори с ГЕРБ и ДПС, струва ли си?

Ето и без редакторска интервенция:

Дъждовни води: Господин Иванов, ще има ли конституционна промяна?

Христо Иванов: Трябва да има.

Дъждовни води: Какво тъкмо ще променяте в Конституцията?

Христо Иванов: Очертава се най-малък консенсус в две насоки. Първата е преструктурирането на Висш съдебен съвет, тъй че да подсигуряваме, от една страна, структурната самостоятелност на българския съд в благозвучие с европейските стандарти. А от друга - да преформатираме кадровия орган, който ръководи прокуратурата, тъй че да подсигуряваме ефикасна отчетност пред обществото за действието на тази институция.

Втората позиция е премахването на функционалността на основния прокурор като център на власт. В взаимозависимост от това по какъв начин ще се реализира консенсусът ни, може тази позиция да се отстрани напълно или да бъде оптимално лишена от всички тези пълномощия и йерархично действие, породили актуалната система, в която основният прокурор концентрира у себе редица официални и неофициални лостове на въздействие, трансформирали го в параполитически състезател.

Дъждовни води: Други недостатъци на Конституцията, които незабавно се нуждаят от ремонт?

Христо Иванов: Има още две тематики. Първата е въвеждането на директната конституционна тъжба, а втората е обвързвана с полемиката към опциите на конституционно равнище да бъде преосмислен моделът на служебните ръководства, тъй че отсега нататък да не се позволява възникването на подобен квази президентски режим.

Дъждовни води: Включва ли това и някакви промени в пълномощията на президента във връзка с тайните служби?

Христо Иванов: Това се взема решение на законодателно ниво, не на конституционно. Но във Вашия въпрос се крие събитието, че ние преглеждаме конституционната промяна единствено като върха на айсберга от всички тези ограничения, които би трябвало да бъдат взети за рестарта на парламентарната република. Ние би трябвало да разбираме, че сега политически се намираме в рецесия на парламентарната република. Тази рецесия стартира поради високите равнища на корупция, които провокираха огромни обществени разтърсвания. Тя се изрази в политическо разделяне и блокаж и по този начин докара до президентски ръководства по един в действителност неочакван в Конституцията модел. Така че, с цел да решим политическата рецесия, ние би трябвало да отстраним дефицитите в политическия модел на ръководство на парламентарната република.

Дъждовни води: Това ли е Вашият отговор към всички тези последователи, които са недоволни и огорчени от решението да седнете на една маса с ГЕРБ и с Борисов?

Христо Иванов: Ние би трябвало да използван цялостна стратегия от ограничения, която да възвърне институциите на парламентарната република, да ги рестартира. В момента всички те са в рецесия: законодателната, изпълнителната и правосъдната власт. В рецесия са службите, в рецесия са регулаторите. И в действителност задачата на този парламент - в случай, че бъде излъчена изпълнителна власт - е да употребява това време, с цел да рестартира всички тези детайли на парламентарната република. Тоест, да бъде направена конституционната промяна като върхова изява, а дружно с това да се организира поредност от други промени, свързани както със статута на службите, по този начин и с партийното финансиране.

 

Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, тъй че да имаме консенсус по какъв начин ще гласуваме в България, с цел да имаме доверие в изборния развой. Трябва да се преразгледа антикорупционното законодателство, да се преразгледа и добави статутът на регулаторите, тъй че да подсигуряваме висок интегритет и професионализъм на екипите.

Всичко това, което Ви изреждам, е де факто един мини политически преход, един институционален преход, ориентиран към това България да се рестартира и модернизира, с цел да се почисти от корупцията моделът на парламентарната република, който имаме. Без това ние не можем да решим политическия проблем. Това постанова търсенето на опция за диалог с необятен периметър политически сили, тъй че това изпитание да интегрира необятни публични пластове. На процедура става дума за предоговаряне на основни параметри от публичния контракт в България.

Дъждовни води: За тази цел трябваше да седнете и с Движение за права и свободи край масата за договаряния, по този начин ли? Много Ваши последователи са недоволни, че преговаряте с човек като Делян Пеевски, над който висят много подозрения...

Христо Иванов: За тази цел, за това, което разказвам като стратегия за рестартиране на парламентарната република и предоговаряне на обществено-политическия контракт в България, ние в действителност би трябвало да седнем на една маса с оптимално необятно показани пластове от българското общество през партиите, показани в Народното събрание. То не е просто аритметичен проблем на събиране на гласове, без които това не може да се случи. Не, става дума за устойчивостта на това наше изпитание. Нека отново да подчертая: сега тук върви преход, за който е належащо огромно изпитание.

Дъждовни води: С всички партии, показани в Народното събрание, по този начин ли?

Христо Иванов: Ние от " Демократична България " постоянно сме казвали, че за рестартиране на парламентарната народна власт в България ние ще беседваме с всички политически партии, като се изключи " Възраждане ", които са очевидно антидемократична групировка и със своята изразителност се самоизключват от това изпитание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР