Ето го новият хит сред сладкишите! Толкова ефирен, пухкав и

...
Ето го новият хит сред сладкишите! Толкова ефирен, пухкав и
Коментари Харесай

Лек бананов чийзкейк

Ето го новият шлагер измежду сладкишите! Толкова изтънчен, бухнал и апетитен чийзкейк с усет на банан надали сте опитвали

Необходими Продукти

За блата


● шоколадови бисквити - 150 г
● масло - 50 г
● бананов ликьор - 2 с.л.

За бананова примес


● сирене филаделфия - 300 г
● банан - 1 бр., огромен, добре узрял
● яйца - 2 бр.
● ванилова захар - 1 пакетче (5 г)
● лимон - 1/2
● кафява захар - 50 г (може и нормална)
● дулсе де лече - 30 г
● царевично брашно - 1 с.л. тънко, с връхче

За Бананов топинг


● банан - 1 бр.
● кафява захар - 2 с.л. (може и нормална)
● масло - 20 г
● вода - 20 мл
● ромова есенция - 2 - 3 капки

За украса


● бадемов крокан - за поръсване

Начин на подготвяне

За блата натрошете бисквитите на по-едри трохички, поставяйки ги в найлонова торбичка и минавайки с точилка от горната страна. Може да ползвате и блендер, само че тогава биха станали на дребен пясък, което също е задоволително като вид. Смесете ги добре с разтопеното масло и ликьора и разстелете в тавичка с откопчаващо се дъно (диаметър 20-22 см е съвършен за това количество смес).

Притискайте и заравнявайте блата с противоположната страна на лъжица. Поставете във авансово загрята на 160 градуса фурна за 5 минути, след което оставете настрани.

За банановата примес за тортата, разбийте с миксер крема сиренето и захарта и последователно прибавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате - до гладка примес.

Намачкайте с вилица банана и го полейте със сока от лимона и ваниловата захар. Кората на лимона настържете. Прибавете и тези съставки към предходната примес дружно с царевичното брашно и разбийте още веднъж с миксер до консолидираното им.

В тавичката върху шоколадовия блат изсипете половината примес и от горната страна разпределете дулсе де лече, по-късно сипете останалата примес и поставете в авансово загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минутки или до момента в който тортата почервенее леко от горната страна и по ръбчетата. Извадете и оставете настрани.

За топинга си нарежете банана на колелца, а във 20-те мл вода разтворете капките ромова есенция (вместо това може да ползвате 10 мл вода + 10 мл ром).

В дребен съд на котлона сложете двете лъжици захар и водата с ром и изчакайте да стартира да се карамелизира. Щом това стане, незабавно прибавете маслото и нарязания банан и гответе към 2 минути на междинен огън.

Готовия топинг разпределете в центъра на тортата или по цялата ѝ повърхнина. Декорирайте с крокан.

Щом изстине, чийзкейкът е подготвен за консумация. Откопчайте формата деликатно, като преди този момент сте минали с нож по ръбовете.

Става доста въздушен и тънък, по тази причина режете парченцата с подобаващ изострен нож, без да упражнявате доста мощ.

Приятна приятност на сетивата!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР