Ето едно от противоречията в новия план за Брекзит на

...
Ето едно от противоречията в новия план за Брекзит на
Коментари Харесай

Политическата криза в Белфаст усложнява главоблъсканицата около Брекзит

Ето едно от несъгласията в новия проект за Брекзит на Борис Джонсън: той планува съглашение сред държавното управление и Народното събрание на Северна Ирландия, макар че от януари 2017 година в Белфаст няма локална законодателна власт.

Механизмът, показан в Брюксел от премиера реакционер предходната сряда, провокира подозрения дали е допустимо да се уреди по този метод деликатният проблем за границата сред английската провинция и Република Ирландия, членка на Европейски Съюз. Очаква се той да подсигурява мира, реализиран със споразуменията от Разпети петък 1998 година Едно от ситуациите в текста бе посрещнато с изключително неодобрение.

Според Борис Джонсън, с цел да оцелее съюзът сред Северна Ирландия и Англия, договореностите за Брекзит " би трябвало да зависят от единодушието на засегнатите страни ". Планът му планува утвърждение от страна на изпълнителната власт и Народното събрание на Северна Ирландия, което да се възобновява на всеки четири години.

" Няма мощ "

Парламентът, разполагащ с децентрализирани пълномощия в ред сфери - от опазването на здравето до образованието, без да забравяме околната среда и селското стопанство, е суспендиран от близо 1000 дни. Конституцията планува изпълнителната власт да бъде поделена сред двете съществени политически сили - Демократическата юнионистка партия (ДЮП) и републиканската " Шин фейн ".

Но те се скараха поради скандал към разноските по план, обвързван с възобновими енергоизточници, и последвалите опити за сформиране на държавно управление се провалиха.

Изглежда малко евентуално проектът да получи до края на идната година " зелена светлина " от парламент, който на процедура е във война.

" Липсата на парламент естествено значи, че няма по какъв начин да се употребява и правото на несъгласие, с което той разполага ", уточни пред Агенция Франс Прес Дънкан Мороу, който преподава политически науки в Ълстърския университет.

Дори в случай че Борис Джонсън успее да прокара новия си проект и в случай че Стормънт (северноирландският парламент) " се съживи ", потребността от утвърждение основава проблеми, защото едно малцинство може да блокира нещата.

Парламентарната процедура планува право на несъгласие, в случай че една трета от депутатите се разгласи срещу някакво решение. Тази наредба, импортирана в границите на споразуменията от Разпети петък, целеше да се одобряват законопроекти, подкрепени освен в една група. Но в тази ситуация със споразуменията за Брекзит това дава прекомерно огромна власт на едно малцинство.

Освен това от локалния парламент би зависело да реши въпрос отвън неговата компетентност - засягащ външните работи - без присъединяване на Дъблин или на Брюксел.

Ирландският външен министър Саймън Ковини съобщи в сряда, че Европейски Съюз и Ирландия не могат да одобряват едно малцинство да разполага с право на несъгласие, предопределено по принцип " за взимане на вътрешнополитически решения в Северна Ирландия ". Споразумението за Брекзит " е нещо прекомерно друго ", добави той. " Това е съглашение сред Обединеното кралство и Европейски Съюз в опит за споразумяване на въпрос за интернационалните граници ".

Замислено в интерес на юнионистите

Предложението на Борис Джонсън за предоставяне на права на локалната власт, в която 27 депутати от ДЮП биха имали потребност единствено от трима съдружници, с цел да управляват изискванията на Брекзит, наподобява като жест, ориентиран към тях. Тази дребна партия е значима опора на Борис Джонсън в Северна Ирландия и съдружен сътрудник на неговата Консервативна партия в английския парламент в Лондон.

" Правото на несъгласие е грижливо премислено с оглед да подсигури на ДЮП, или най-малкото на юнионизма, цялостен надзор ", счита Дънкан Мороу.

Брекзит може би ще даде на останалите партии нов мотив да откажат да се върнат в Стормънт.

" Напълно е невероятно другите партии да се включат в личното си заличаване - значи парламент няма да има ", твърди Мороу. Според него замисълът на проекта, показан от Борис Джонсън, издава, че предлагането не е откровено - " което го прави в прочут смисъл съобразителен, налагайки проектът да бъде отритнат от Европейски Съюз, а не от Обединеното кралство ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (743)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР