Ето част от отзвука: Euractiv: Политическата криза в България влиза

...
Ето част от отзвука: Euractiv: Политическата криза в България влиза
Коментари Харесай

Международният отзвук от трусовете у нас: Провал за кабинета на Петков и четвърти предсрочни избори

Ето част от отзвука:

Euractiv: Политическата рецесия в България влиза в трета серпантина с нови избори

Българите вървят към следващите предварителни избори – третите от април 2021 година, като всеки избор до момента не съумява да образува жизнеспособно държавно управление в спираловидна политическа рецесия, чийто край не се вижда

В сряда Българската социалистическа партия (БСП) разгласи, че не е съумяла да сформира държавно управление след оставката на премиера Кирил Петков през юни. Това значи единствено едно - разформироване на Народното събрание и нови предварителни избори, които по всяка възможност ще се проведат на 2-ри октомври.

Всички благоприятни условия бяха авансово изчерпани съгласно конституцията. Българска социалистическа партия беше третият и финален опит за сформиране на държавно управление в този парламент, образуван след изборите през ноември 2021 година

За да има жизнеспособно държавно управление, България се нуждае от устойчиво болшинство от повече от 121 народни представители в 240-членното Народно заседание. Коалиционните болшинства след предварителните избори от юли 2021 година и ноември 2021 година се сринаха бързо, както и тези след постоянните избори от април 2021 година

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова постави огромни старания да се възползва от третия мандат за сформиране на държавно управление, само че Слави Трифонов, водач на антисистемната партия " ИТН “, отдръпна депутатите си от присъединяване в договарянията и аргументи нов трус.

Системно затруднение

Партията на Трифонов, сравнявана от мнозина с италианските " Пет звезди “, също беше спънка за сформиране на държавно управление след предходните избори през април и юли 2021 година Бившият ефирен водещ скочи поради изминал запис, с цел да убие диалозите за преформатиране на обединението и отбягване на предварителни избори. Трифонов дефинира изтеклите мнения на водача на парламентарната група на " Демократична България “ Христо Иванов като неуважителни към връзките с съдружните сътрудници и... потопи договарянията.

Сегашната коалиция, образувана след изборите през ноември 2021 година, се състои от " Промяната продължава “ на премиера в оставка Кирил Петков, " ИТН “ на Трифонов, Българска социалистическа партия и " Демократична България “.

Петков обаче трябваше да подаде оставка през юни, частично поради офанзиви от партията на Трифонов.

Основната опозиционна мощ е противоречивата партия ГЕРБ на Бойко Борисов, която беше изправена пред остри рецензии след обвинявания в корупция през последните 12 години ръководство. Благодарение на помощта на основния прокурор - политически другар на Борисов, на някогашния министър председател не е търсена отговорност за редица кавги по време на своето ръководство.

Решението на Трифонов да попречи на България да има държавно управление води страната към задълбочаване на политическата рецесия, от която критиците споделят, че той няма доста да завоюва. Според социологическите изследвания партията на Трифонов няма късмет да влезе в идващия парламент.

Както повелява политическата процедура, при започване на идната седмица президентът Румен Радев ще назначи третото си служебно държавно управление за последните 15 месеца.

Какво следва?

ГЕРБ на Борисов и " Продължаваме промяната " на Петков имат идентична поддръжка съгласно социологическите изследвания. ГЕРБ разчита на мощната си мрежа в цялата страна и вкореняването си в локалната власт, до момента в който партията на Петков се основава на антимафиотска изразителност и обществени стратегии.

Партията на Петков обаче към момента няма построени всички публични партийни структури; партията към момента не е публично записана от съда.

През последните два месеца Българска социалистическа партия сподели лек растеж в поддръжката до към 11%, което е същото като електората на най-вече етнически турци " Движение за права и свободи “ (ДПС). Следват проруската партия " Възраждане “ и прореформаторската и прозападна партия " Демократична България “, чиято поддръжка се движи сред 8 и 10%.

Нова мощ с шансове за влизане в Народното събрание е проруската мощ, ръководена от Стефан Янев, някогашен длъжностен министър председател, назначен от Радев.

Задачата за сформиране на държавно управление обаче няма да стане по-лесна след идващия тур на изборите, считат анализатори.

Страната е в сложна обстановка, защото Русия спря доставките на газ, а шефът на енергийния регулатор беше отхвърлен заради процедурни нарушавания при назначението му.

В сряда в София и други градове имаше митинги, за които се допуска, че са проведени от близки до Борисов пътностроителни компании.

Der Spiegel: Провали се опитът за сформиране на държавно управление, нови избори наесен

Демократите в България би трябвало да го създадат още веднъж - нов парламент ще бъде определен за четвърти следващ път от април 2021 година Причината - другите фракции още веднъж не съумяха да образуват държавно болшинство.

След рухването на българското държавно управление на премиера Кирил Петков третият и финален опит за сформиране на нов кабинет се провали. Лидерът на групата на социалистите (БСП) Георги Свиленски съобщи в сряда в София, че мандатът на президента за сформиране на държавно управление няма да бъде изпълнен. Предишните опити на социалистите да обединят парламентарно болшинство със старите съдружни сътрудници се провалиха.

Според конституцията президентът в този момент би трябвало да разпусне Народното събрание и да свика нови избори, евентуално през октомври. Това ще бъдат четвъртите парламентарни избори в най-бедната страна в Европейски Съюз от април 2021 година

Четирипартийното държавно управление на премиера Кирил Петков е на власт едвам от декември 2021 година Тя загуби парламентарното си болшинство през юни, откакто популистката Има Такъв Народ напусна обединението. Вотът на съмнение в Народното събрание смъкна кабинета на Петков на 22 юни.

" Продължаваме промяната " на Кирил Петков даде обещание " нулева приемливост към корупцията " и голям брой промени.

Reuters: България е пред нови избори след неуспеха на социалистите да сформират кабинет

Българската социалистическа партия се отхвърли в сряда от проектите си да предложи ново съдружно държавно управление, откакто не съумя да събере болшинство в Народното събрание - развиване, което дава обещание нови избори през есента за балканската страна.

Сега президентът Румен Радев ще би трябвало да назначи длъжностен кабинет, който да ръководи тази страна-членка на Европейски Съюз и НАТО, преди да се проведат нови избори, евентуално през октомври.

Социалистите направиха трета и последна стъпка в опита си да сформират държавно управление, откакто съдружното държавно управление на реформаторския министър председател Кирил Петков беше свалено с избор на съмнение предишния месец откакто загуби болшинството си.

Социалистите се споразумяха с сътрудниците си в отиващото си държавно управление за шестмесечна стратегия за битка с необятно публикуваната корупция и оферират ограничения за подкрепяне на бизнеса, който се бори с растящите цени. Но левицата не съумя да обезпечи поддръжката на своя някогашен сътрудник в лицето на Има Такъв Народ.

Опитът им да подложат програмата за гласоподаване в Народното събрание беше отритнат от депутатите, което ясно сподели неналичието им на болшинство.

Продължителната политическа невъзможност на фона на възходящата инфлация и войната в Украйна евентуално ще заплаши достъпа до милиарди евро от фондовете за възобновяване на Европейския съюз за най-бедната държава-членка на блока и ще навреди на вероятностите за присъединение към еврозоната през 2024 година

Това може също по този начин да засегне напъните за обезпечаване на постоянни доставки на природен газ, откакто Москва спря доставките на газ за България, съвсем изцяло подвластна от съветски газ, след отхвърли на София да заплаща за синьо гориво в рубли.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР