Етнографски музейул. Славянска N690 коментара за Етнографски музейПочти всичко за

...
Етнографски музейул. Славянска N690 коментара за Етнографски музейПочти всичко за
Коментари Харесай

Как да омилостивим Баба Марта ще разкрие етнограф от музея

Етнографски музейул. " Славянска " N69

0 коментара за Етнографски музей " Почти всичко за своенравната баба, благосклонността и мартеницата " е тематиката на музейната лекция тази събота - 16.02.2019 година Тя ще бъде поднесена от сладкодумната Росица Топалова - организатор от Етнографската експозиция на РИМ-Бургас.

Лекцията е отдадена на фолклорните показа за месец Март, Баба Марта и мартеницата - накит, талисман, " превъртян "   наляво бял и червен конец. Какво е измислил народът, с цел да омилостиви и провокира утвърждението на единствената  сестра на месеците;  от какво се плашат лошотиите, които излизат при промяна на сезоните; за какво на първи март дамите не тъкат на стан, не приказват на всеослушание и палят остарялата си метла на двора; по кое време е направена първата мартеница ; каква е символиката на цветовете;  що  е " седмошарица " ; кого закичват с мартеница; докога се носи; какво вършим, откакто я свалим... Ще научите още забавни детайлности за обредните функционалности на усуканата " вкупом " бяла и алена вълна в голям брой календарни и фамилни празници.

Традиционната съботната лектория този сезон се организира в Етнографската експозиция (ул. Славянска 69) с начален час 11:30. Входната такса е преференциална - за възрастни 2 лева, а за учащи и пенсионери - 1 лева.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР