Етичната комисия към Националния съвет за саморегулация (НСС) излезе с

...
Етичната комисия към Националния съвет за саморегулация (НСС) излезе с
Коментари Харесай

Съветът за саморегулация препоръча спиране на тв реклама на Националната лотария

Етичната комисия към Националния съвет за саморегулация (НСС) излезе с решение , в което регистрира нарушаване на етичните правила, свързани с заплаха за метода на живот и настройките на децата по отношение на телевизионната рекламата на Билет „ Шоколад “ на Националната лотария с присъединяване на девойки от Националния тим по художествена гимнастика. НСС счита, че рекламата, която е на артикул, несъответствуващ за децата и подрастващите, е значително ориентирана точно към тях и би трябвало да бъде спряна от разпространяване в ефир или приведена в сходство с Етичния кодекс.

Рекламата не се излъчва в телевизионния ефир от началото на месец март. На 26 февруари Национална мрежа за децата сезира с отворено писмо 8 институции за това, че телевизионният клип подбужда към
хазарт, в това число и деца и младежи, и нарушава етичните и законови правила. От решението на НСС излиза наяве, че към тях са постъпили още две тъжби от жители.

В мнението на Етичната комисия към НСС се споделя : „ Като взе поради, че клипът, рекламиращ
хазартна игра е с присъединяване на лица, които наподобяват „ малолетни “, което го прави атрактивен за подрастващите, Етичната комисия смята че рекламодателят не е положил специфичната грижа, която му вменява член 17.1. от Етичния кодекс. Търговската връзка употребява състезателките по художествена гимнастика в обстановка, с която не би следвало да се отъждествява нито състезател, нито подрастващ. Сюжетът внушава въодушевление към хазарта, което е в прорез с нормалните показа и упования към държанието на младите състезателки и заради това опонира на положителното публично държание, метод на живот и настройки.

Впечатлението се укрепва и от отношението на треньорката Илиана Раева към това въодушевление, която също така е и ръководител на Националната федерация по художествена гимнастика. Рекламният клип демонстрира безапелационното й отрицание към това девойките да употребяват шоколад, само че не и към покупката на билети за присъединяване в
хазартна игра. И в случай че в по-голямата част от клипа може да се одобри, че става въпрос за игра на думи и пораждаща се от това двусмислена обстановка, то от финалните фрагменти, излиза наяве, че рекламата освен употребява думата „ шоколад “ като асоциация с лотарийните билети „ Шоколад “, само че демонстрира и действителното им закупуване и потребление от състезателките, с което непосредствено се насочва апел към цялата публика, в това число и към подрастващите, да вземат участие в хазарт “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР