Естонският централен защитник Йонас Там пристигна в Ботев през лятото.

...
Естонският централен защитник Йонас Там пристигна в Ботев през лятото.
Коментари Харесай

Ас на Ботев : Целта ни е седмото място, където и да отида, сменят треньора

Естонският централен бранител Йонас Там дойде в Ботев през лятото. 31-годишният национал се трансформира в корав титуляр при канарчетата. Той пристигна като свободен сътрудник, откакто преди този момент бе част от румънския ФКСБ. Бранителят приказва в родината си пред soccernet.ee.

Йонас, по какъв начин се приспособи към новия си живот? Нова страна, нова среда...

- Бързо. Няма нищо ново. В смисъл, че е релативно сходно на Румъния. Също толкоз горещо. Всичко е наред.

Как се озова в пловдивския Ботев?

- През лятото се върнах в Естония. Бях свободен сътрудник. Първоначално имаше доста оферти от Румъния, в това число топ тимове, само че изискванията не бяха тъкмо такива, каквито бих желал. Тогава умерено изчаках да пристигна предложение, с което бих се съгласил. И тогава най-сетне дойде от България и отидох там.
 Бивш нападател на Лудогорец и Ботев (Пд) си откри тим в Румъния
Бивш нападател на Лудогорец и Ботев (Пд) си откри тим в Румъния

Елвис Ману пое на Север

Имаше ли други предложения от някъде другаде?

- Имаше и от много забавни места. Получих доста привлекателно предложение от Казахстан, само че към него бих погледнал след време, когато съм по-стар. Но нямаше доста места, където бих отишъл незабавно. Такива разновидности липсваха. В един миг, когато пристигна тази България, взехме решение със фамилията, че е моментът да приемем.

Вероятно е натежал и срокът на контракта за 2 години, освен заплатата. Така ли бе?

- Да, тъкмо по този начин. Имаше и оферти от забавни места, само че не и за договор с подобен период. За мен беше доста значимо да имам най-малко двугодишен контракт с цел да не се постанова след няколко месеца да се местя някъде. Последните няколко години бяха такива, в които непрекъснато трябваше да го върша, тъй като контрактите ми бяха краткосрочни. Сега имам малко дете и не искам непрекъснато да променям клубовете.

Остана ли горчив усет от ФКСБ? За шефа бе с най-хубави индикатори, само че притежателят реши друго...

- Беше много тъжно да си потегли, тъй като от страна на почитателите отношението към мен беше доста положително. Треньорът и спортният шеф желаеха да остана. Но притежателят взема решение. В момента ФКСБ е първи в Румъния, само че пък се провали в евротурнирите. Не съм се карал с никой. Просто притежателят искаше да докара румънец на моето място в тима за новия сезон. Иначе предходната акция имах най-вече игрови минути от всички в отбора. Ако Джиджи Бекали е имал нещо срещу мен, просто нямаше да съм на терена. Все отново беше неповторимо прекарване. Щастлив съм, че бях в подобен огромен клуб в моята кариера. Да играеш пред толкоз доста хора - рекордната аудитория за сезона беше 42 439 фенове. Букурещ е огромен град, само че няма значение къде отивах, на всички места ме разпознаваха и беше доста готино.
 Ботев (Пд) се похвали с задграничен национал
Ботев (Пд) се похвали с задграничен национал

Антоан Конте ще играе за Гвинея

По-спокоен ли е животът в България към този миг?

- Твърдо! Пловдив е по-малък от Букурещ, само че също е огромен град. При това с доста история.

Как се живее в град Пловдив, който беше и Европейска столица на културата?

- Някак по-различно и умерено.Не е толкоз нервно, колкото беше в Букурещ Красиви планини, природа. Всичко е тип-топ!

Смята се, че Ботев е трети по бюджет, по какъв начин се справяте?

- Има доста нови играчи, би трябвало да се работи по синхрона. Започнахме да печелим, само че тимът е относително нов, тъй че е належащо да упражняваме крепко. Но всички благоприятни условия в действителност са налице. Инфраструктурата в действителност е доста добра. Мисля, че е от най-хубавите в България. Ще забележим по какъв начин ще се развие сезона.
 Ханкич възобнови тренировки с Ботев (Пловдив)
Ханкич възобнови тренировки с Ботев (Пловдив)

Австрийският пазач лекуваше вирусно заболяване

Явно в този регион на Европа има огромно текучество...

- Да, нормално е по този начин, че колкото повече пари има един клуб, толкоз повече играчи сменя. Но мисля, че тъкмо в този момент имаме екип и личен състав, с които да продължим самоуверено напред. В началото нещата бяха турболентни стигна се до промяна на треньора, назначен бе и нов състезателен шеф. Всичко се разви доста бързо. Интересното е, че по този начин стана и когато отидох в Букурещ - след седмица пристигна нов ментор на ФКСБ. Това е нещо всекидневно по тези места.

Комфортно ли е в Ботев и България?

- Да, от клуба се погрижиха - предоставиха ми жилище и кола. Апартаментът е доста, доста добър. Веднага ми бе обезпечено всичко.

Стадионът също е нов...

- Да, отличен. Тренировъчната база също е доста добра. Има мини-хотел, терении, в това число с изкуствено покритие. Винаги са на чудесно равнище. Разполагаме и с фитнес и всичко належащо. Всичко е на високо равнище.

Какви са усещанията ти от българското състезание?

- Стилът е малко по-различен, по-южен и техничен. Ние опитваме да задържаме топката, да не се огъваме при преса, да вършим извеждащи подавания, само че за всичко това е необходим добър синхрон, който би трябвало да реализираме.

През предишния сезон Ботев бе 10-и, а преди този момент взе бронз. Какви са задачите ви в този момент?

- В момента минималната цел е седмо място, защото праща на бараж за квота за Лигата на конференциите. Тъй като имахме относително слаб старт, сега сме си сложили такава задача.
 Ботев (Пловдив) предлага нов контракт на Бароан
Ботев (Пловдив) предлага нов контракт на Бароан

Нападателят беше изгубил доверието на предходния треньор
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР