Естония ще предложи на ЕС предстоятелят на руската православна църква

...
Естония ще предложи на ЕС предстоятелят на руската православна църква
Коментари Харесай

Естония иска ЕС да наложи санкции на руския патриарх Кирил

Естония ще предложи на Европейски Съюз предстоятелят на съветската православна черква Кирил да бъде включен в  санкционния лист на общността. Това съобщи външният министър на страната Урмас Рейнсалу, представен от ERR.

По думите на Рейнсалу, предлагането на естонската страна е провокирано от изказванията на патриарх Кирил, възхваляващи „ геноцидната война " на Русия против Украйна.

Вчера Кирил съобщи, че във войната против Украйна съветските бойци " извършват своето предопределение и дълга пред родината и обществото ", по тази причина дейностите им са сравними със всеотдайност. Той сподели още, че всички грехове на починалите съветски бойци ще бъдат простени.

В проповед след литургията в храма „ Христос Спасител “ на 27 септември Кирил разяснява какъв брой е значима духовната мобилизации, която по думите му би трябвало да помогне за " цялостно помиряване сред Русия и Украйна ". При това " помиряването " съгласно съветската черква не би трябвало да върви по пътя на " рисковите взаимни отстъпки ".

На 26 септември естонският министър на вътрешните работи Лаури Ляенеметс съобщи, че е извикал предстоятеля на Естонската православна черква към Московската патриаршия митрополит Евгений, с цел да разиска с него изказванията на Кирил, поощряващи войната против Украйна.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР