Естествената закваска или така наречената жива закваска или квас е

...
Естествената закваска или така наречената жива закваска или квас е
Коментари Харесай

Домашен хляб с жива закваска

Естествената закваска или по този начин наречената жива закваска или мая е ферментирала примес, направена от вода и брашно. Това внимателно вещество е сензитивно към външната среда и за това би трябвало да се съхранява добре покрито на стайна температура. Рецептата е на възраст към 4000 години и е открита в Древен Египет.

Принципът е извънредно елементарен: Смесете вода и брашно и оставете да отпочива на стайна температура. С помощта на естествените микроорганизми във въздуха и естествените процеси на ферментация, закваската се изпълва с мехурчета, като на всеки три дни би трябвало да се освежава с прибавянето на равни количества вода и брашно. Тази примес с мехурчета, мирише по-скоро, като бира, кисело зеле или оцет т.е. има кисел мирис.

За 360 грама жива закваска ще ви трябват 180 грама брашно и 180 грама хладка вода. Разбъркайте ги в подобаващ съд до приемането на каша, след което го покрийте добре. За задачата можете да употребявате фолио.

 Домашен Хляб

Идеалната температура за развъждане на живата закваска е към 25 градуса. След три дни подхранете закваската с 4 супени лъжици вода и 4 супени лъжици брашно, като още веднъж разбъркайте и покрийте. На 6-7 ден вашата живата закваска е подготвена за потребление.

Така приготвената мая можете да употребявате и в други предписания в който се употребява квас, единствено че процесът на втасване е доста по-дълъг.

След като сте приготвили вашата жива закваска, можете да се залавяте с месенето. За задачата в огромна купа, смесете закваската с 1 кг брашно, 1 супена лъжица сол и 850 грама хладка вода (около 25 градуса), разбъркайте с лъжица или ръка до приемането на меко тесто.

Оставете тестото да шупва по този начин за към час и още веднъж го намесете. Сложете го в набрашнен съд и го покрийте с забрадка, с цел да не изсъхне, като този път го оставете по този начин за към 8 часа. След като тестото е отпочинало, намесете го още веднъж и го поставете в намазана тава с цел да втаса за финален път.

Когато тестото се надигне включете фурната и го поставете да се пече за към 40 минути. По предпочитание можете преди да го поставите във фурната да го намажете с разрушен жълтък или кисело мляко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР