Естествен антиоксидант в зърнените трици може да бъде използван за

...
Естествен антиоксидант в зърнените трици може да бъде използван за
Коментари Харесай

Естествен антиоксидант в триците може да „удължи“ живота на хранителните продукти

Естествен антиоксидант в зърнените трици може да бъде употребен за по-дълго предпазване на храни и да размени синтетичните си " събратя ", на които разчита хранителната промишленост, оповестява " Сайънс дейли ", базирайки се на американско проучване.
 
Авторите му от университета на Пенсилвания означават, че от ден на ден консуматори упорстват за по-ясни етикети и за естествени други възможности на синтетичните съставки в питателните артикули.
 

За задачите на проучването експертите са изучавали клас съединения, известни като алкил-резорциноли. Растения като пшеница, ориз и ечемик създават въпросните съединения, с цел да попречват развиването на плесени и бактерии по зърната. Изследователите са си задали въпроса дали алкил-резорцинолите могат по сходен метод да защищават и хранителни артикули.
 
Наред с потреблението на повече естествени съставки, хранителната промишленост прибавя към редица артикули потребни мазнини, богати на омега-3 мастни киселини, с цел да увеличи здравословните им качества. Омега-3 мастните киселини обаче имат къс период на валидност, което може да докара до по-бързото повреждане на съдържащите ги артикули.
 
 ThinkStock/Getty Images-->

Антиоксидантите са съединения, които забавят разрушаването на омега-3 мастните киселини, резервират потребните им качества и защищават продуктите от бързо повреждане. И до момента в който потребителите упорстват за повече натурални съставки в храните, хранителната промишленост е затруднена в намирането на естествени антиоксиданти, които да са най-малко толкоз ефикасни, колкото синтетичните.
 
Освен че отговорят на тези условия, алкил-резорцинолите имат и противоракови свойства, което ги прави отлична естествена добавка към храните, означават експертите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР