Ескалиращите граждански жертви на войната на Владимир Путин в Украйна

...
Ескалиращите граждански жертви на войната на Владимир Путин в Украйна
Коментари Харесай

Германия, Франция: Широко затворени очи за заплахата от Путинова Русия

Ескалиращите цивилен жертви на войната на Владимир Путин в Украйна подхрани апелите за преоценка на повече от десетилетие старания на Франция и Германия да се ангажират с водач, чиито сили са упрекнати в осъществяване на ужасяващи военни закононарушения в Украйна, написа France 24.

Президент на Украйна Володимир Зеленски се обърна към западните водачи във видеообръщение късно в неделя, единствено часове откакто стана очевидец на гибелта и разрушенията, които съветските сили оставиха след себе си, когато се отдръпнаха от северното предградие на Киев, Буча.

Той имаше особено обръщение към някогашните водачи на Германия и Франция Ангела Меркел и Никола Саркози, които упрекна, че отхвърлиха на Украйна път към НАТО.

" Каня госпожа Меркел и господин Саркози да посетят Буча и да видят до какво докара политиката на отстъпки към Русия за 14 години ", сподели Зеленски, имайки поради ужасяващите убийства на украински цивилни в градове на север от столицата - които международните сили виждат като вероятни " военни закононарушения ".

" Вижте със личните си очи измъчваните и убити украинци ", добави той.

Зеленски приказва на годишнината от срещата на върха на НАТО през 2008 година в Букурещ, където трансатлантическият алианс предложи на Грузия и Украйна заричане за бъдещо участие, само че без график - компромис, който съгласно Зеленски остави Украйна в " сива зона " и я остави на съветската експанзия.

" Те смятаха, че като отхвърлят на Украйна, могат да успокоят Русия, да я убедят да почита Украйна и да живее обикновено до нас ", сподели той във видеообръщението си, обвинявайки членовете на НАТО, че работят " от боязън " от Кремъл.

Срив на реда след Студената война

Още през 2008 година и Франция, и Германия смятаха, че е прекомерно рано за Украйна и Грузия да се причислят към НАТО, с аргумента, че нито една от страните не е подготвена. Те също по този начин предизвестиха, че привличането на някогашните руски републики ще компрометира връзките с Русия, повтаряйки предизвестията, изразени от американски дипломати, които се опитваха да разубедят Белия дом да предложи съответен път към участие.

В малко изказване, оповестено от нейния представител в понеделник, Меркел сподели, че " застава зад решенията си във връзка със срещата на върха на НАТО през 2008 година в Букурещ ". Тя също по този начин предложи своята поддръжка за " всички старания за преустановяване на варварството и войната на Русия против Украйна ".

Погледнато обратно във времето, " мъчно е да се знае дали проектът за участие за Украйна би бил задоволителен, с цел да разубеди Путин ", сподели Лор Делкур, специалист по връзките сред Европейски Съюз и Русия в университета Сорбона Нувел в Париж.

" Членството в НАТО е доста дълъг развой и е изцяло допустимо Украйна към момента да не бе станала член, " сподели тя. " Може да си представим също, че Путин би могъл да се задейства по-бързо, с цел да осуети приемането на Украйна ".

" Бързо деяние " е тъкмо това, което Путин направи единствено четири месеца след срещата на върха в Букурещ, изпращайки танковете си в Грузия в поддръжка на проруските сепаратисти в отделилите се провинции Абхазия и Южна Осетия. Той повтори своя трик шест години по-късно в украинския район Донбас, като направи още една крачка напред с анексирането на Крим.

" Логично продължение ": Неизбежна ли беше нашествието в Украйна след Грузия и Крим?

Всяко от нахлуванията на Путин среща амбивалентен отговор от страна на европейските водачи, редувайки първоначално разгорещена изразителност и наказания и опити за деескалация, скоро по-късно. Тъй като Украйна в този момент е в мъката на пагубна война, тези водачи са упрекнати, че са окуражили съветския президент и са слепи за неговите империалистически упоритости.

" Европа не се обърка, Германия и Франция го направиха ", сподели Томас Клайн-Брокхоф, вицепрезидент на Германския фонд Маршал и началник на офиса в Берлин.

" Франция и Германия са склонни да приказват от името на останалата част от Европа. Но тези неправилни оценки бяха направени в Париж и Берлин, а не другаде. Източна Европа не се обърка, Северна Европа не се обърка ", добави той.

Клайн-Боркхов сподели, че войната в Украйна изисква незабавна преоценка на немската и френската политика по отношение на Русия. Той добави: " Не единствено редът след Студената война се разрушава пред очите ни, по този начин се разпадат и тактиките, разгърнати от Германия и Франция.

Съжаление за Северен поток

Преоценката е в ход в Германия, където нахлуването на Путин в Украйна хвърли пепел върху наследството, оставено от Меркел след 16 години ръководство.

" Това, което Германия и Европа претърпяха през последните дни, не е нищо друго с изключение на превръщане на политиката на Меркел за гарантиране на мир и независимост посредством контракти с деспоти ", написа предишния месец консервативният ежедневник Die Welt, описвайки основаната на търговията дипломация на някогашния канцлер като неточност.

Критиките идват от някои от най-близките сътрудници на Меркел, в това число нейния някогашен министър на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер, която осъди " историческия неуспех " на Германия да укрепи армията си през годините. " След Грузия, Крим и Донбас не сме подготвили нищо, което в действителност би възпирало Путин ", туитира тя през март.

Под изключително внимание е зависимостта на Германия от съветската сила, която съставлява 36% от вноса на газ, когато Путин завзема Крим и доближава до 55% по времето, когато танковете на Кремъл навлизаха в Украйна. Зависимостта от съветската сила накара Берлин да съобщи, че не е в положение да последва апела на Съединени американски щати и други съдружници за налагане на цялостно енергийно ембарго на Москва.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който бе външен министър в два от кабинетите на Меркел, призна в понеделник, че е направил неточност, като е настоял за " Северен поток 2 ", противоречивия газопровод, издигнат за удвояване на вноса на газ от Русия за Германия.

" Държахме се за мостове, в които Русия към този момент не вярваше и за които нашите сътрудници ни предупреждаваха ", сподели той.

Съединените щати и членове на Европейски Съюз като Полша се опълчиха на газопровода на стойност 10 милиарда евро, който заобикаля Украйна, лишавайки Киев от таксите за пренос на газ. След като настойчиво го защитаваше посредством построяването му, Германия най-сетне сложи плана на пауза след нахлуването на Русия в Украйна.

Подобно на Меркел, Щайнмайер е подложен на рецензии поради плана за газопровода. По-специално неговите социалдемократи през годините упорстваха за по-тесни връзки с Русия - най-много предшественикът на Меркел Герхард Шрьодер, който отхвърли да напусне основни постове в съветските енергийни колоси " Роснефт " и " Газпром " макар войната в Украйна.

" Не успяхме да построим обща европейска къща ", сподели Щайнмайер. " Не имах вяра, че Владимир Путин ще одобри цялостната икономическа, политическа и морална съсипия на страната си в името на имперската си полуда ", добави той. " И аз се обърках като другите. "

Гонене напразно

Войната в Украйна пронизва балона, в който Германия живее от 90-те години на предишния век, сподели Клайн-Брокхоф, " режисура след Студената война, която й предлага най-изгодната интернационална организация след индустриализацията, с мир, благосъстояние и концепцията, че страната можеше да се схваща с всички и затова нямаше потребност да подсигурява личната си отбрана ".

Мисленето за " края на историята " накара страни като Германия " да имат вяра, че целият свят е на път към народна власт ", добави Клайн-Брокхоф. " На Русия ще отнеме време, само че в последна сметка ще се включи, това беше концепцията. Оказа се, че е фантазия. "

" Германия вярваше, че търговията ще бъде миротворец, че взаимосвързаността ще ни попречи да водиме война между тях. Имаше убеждението, че търговията с Русия, изключително с това, което прави най-добре, а точно нефт и газ, е тактика за мир. Но тази тактика се провали. "

Обръщайки се към Франция, Клайн-Брокхоф сподели, че вкоренената френска " идеология за европейска стратегическа автономност " е водила президента Еманюел Макрон към " неверна оценка на Путин, кой е той и какво желае ", както и погрешно схващане на позицията на Европа по отношение на Съединени американски щати и Русия.

" Видяхме, че защитата на Европа не е Европа, това е НАТО ", сподели той. " Това е заключението от всичко, което виждаме в Украйна. Решението на нашия проблем със сигурността се крие в западното единение, а не във фантазиите за европейски армии, които в никакъв случай няма да се осъществен ".

Обиколка на френските крепости

Заблудите по отношение на естеството на съветския водач и способността на Европа да се схваща с него са предиздвикали Макрон да се ангажира с Путин за по-дълго, в сравнение с е целесъобразно, съгласно Клайн-Брокхоф.

" Опитът да се предотврати войната и да се ангажират руснаците не предстои на рецензия - това, което би трябвало да бъде подложено на критика, са високите упоритости, вместо по-реалистична оценка на това, което е допустимо ", сподели той и добави: " Колко дълго организирате серийни телефонни диалози с всеобщи убийци?

Проблемът не е толкоз в разговора, колкото във времето и задачата, сподели Делкур от Сорбоната, отбелязвайки, че " е нужна някаква форма на разговор, доколкото Русия ще остане както комшия на Европа, по този начин и на Украйна - само че би трябвало да са ясни задачите ".

Докато последните диалози на Макрон с Путин бяха ориентирани към попречване на войната и по-късно преустановяване на кръвопролитието, минали опити за доближаване с Москва изпратиха смесени послания, изясни тя.

За никой задграничен водач Макрон не се е старал толкоз за му да повлияе по някакавъв метод с изключение на за съветския президент, който посрещна с величествен банкет във Версайския замък през май 2017 година, единствено две седмици откакто встъпи в служба. Той още веднъж бе хазаин на Путин две години по-късно, този път във Форт дьо Брегансон, лятното леговище на френските президенти.

" Русия, която обръща тил на Европа, не е в наш интерес ", съобщи Макрон по това време, година откакто отпразнува успеха на Франция на Световното състезание по футбол във ВИП ложата в Москва по покана на Путин - събитие, което други западни публични лица избягваха поради отравянията на Скрипал в Лондон.

" Срещата в Брегансон се организира година след аферата Скрипал и пет години след анексирането на Крим и бе предшествана от доста малко съвещания със съдружниците в Европейски Съюз ", означи Делкур. " В този подтекст може да се сложи под подозрение мъдростта да се предложения Путин за възобновяване на връзки ".

Докато Европа размишлява върху две десетилетия на крах да възпира мощния човек в Кремъл, значимо е да се разграничат факторите, които стоят зад безпокойството на Москва след Студената война, някои от които разбираеми и персоналното решение на Путин да води война против съседите на Русия, добави Делкур.

" Знаем, че разширението на НАТО оказа огромно въздействие върху усещанията на Москва, само че същинският проблем е по какъв начин Русия реагира на разширението ", сподели тя. " Не би трябвало да бъркаме причина и разследване. В този случай казусът е следствието. "

В последна сметка Макрон и неговите прародители са отговорни, че се придържат към убеждението, че Путин може да бъде настанен в архитектура за сигурност, която той неведнъж е отхвърлял и нарушавал, сподели Клайн-Брокхоф.

" Искахме да имаме вяра, че Русия ще се включи, с цел да стане виновен участник в сегашния европейски и световен ред ", сподели той. " И ние избрахме да пренебрегнем индикациите за противоположното. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР