Есента сякаш дойде внезапно и не изчака никой да се

...
Есента сякаш дойде внезапно и не изчака никой да се
Коментари Харесай

Как да се справим с есенната депресия?

Есента като че ли пристигна ненадейно и не изчака никой да се пренастрои за по-късите дни и нищожно слънце. Сякаш през вчерашния ден се припичахме на плажа, а през днешния ден към този момент вадим пуловерите и палтата. С ранното свечеряване, дъждовното време и хладните утрини е доста евентуално настроението ни да се помрачи. Започваме да се усещаме отпаднали, унесени и апатични. Тези " странични резултати " на есента може в действителност да се окажат признаци на така наречен сезонното афективно разстройство (САР), известно още като сезонна меланхолия.

Сезонната меланхолия произтича от прехода от лятото към есента и постоянно продължава и през зимата. Характеризира се с нараснала унесеност денем, загуба на интерес към действия, които преди са ни харесвали, отбягване на обществени събирания, нервност и тревога, нараснал вкус, главоболие и некадърност за централизация.

Въпреки че към момента не е ясна точната причина за появяването на САР, вероятно тя е свързана с неналичието на задоволително слънчева светлина. Което, от своя страна, води до съществуването на по-малко витамин D, серотонин и мелатонин - всички те вземат участие в регулирането на съня и настроението.
 Снимка 588554
 

Много хора са привикнали да спортуват на открито преди или след работа, да излизат на вечеря или просто да се разхождат. Но когато сме през целия ден в офиса, работният ден свършва, часовникът още не е блъснал 20 ч., а на открито към този момент е мрачно е доста по-трудно да се придържаме към тези действия. И нямаме предпочитание. Това изяснява Теа Галахър, клиничен психолог в New York University Langone Health.

За да се оправим или да предотвратим САР на помощ ни се притичва  с няколко ефикасните и лесни способи да вдигнем настроението си през есента.

Разходката
 Снимка 588549
 

Въпреки че може да не наподобява примамливо да излезем от топлия офис или дом, една освежаваща среща с сътрудниците или другар по време на обедната отмора е съвършен метод да се заредим с положително въодушевление. А и каквото и да си приказваме, зимата още е надалеч и не трябва да изпускаме шанса да хванем допустимо най-вече слънчеви лъчи. Както акцентира доктор Дана Удал, основен клиничен шеф на Headspacе: " Наистина е значимо да увеличим оптимално излагането на естествена светлина ".

Сънят

Сезонната меланхолия може да ни накара да спим по-малко или повече, споделя Галахър. И като всяка прекаленост, това може да се окаже проблем за силата ни. Един от най-сигурните способи да я избегнем е като установим добра хигиена на съня, добавя доктор Удал. Ето какво би трябвало да създадем:
Да се разсънваме едновременно. Да си лягаме едновременно. Да четем книга или да пишем в дневник преди да си легнем. Да заобикаляме синята светлина от телефона ни, да не го държим покрай леглото. Да медитираме, да слушаме успокояваща музика или да вършим йога.
Щастието
 Снимка 588550
 

" Когато хората са депресирани, те нормално вършат по-малко от това, което им носи наслаждение и благополучие, тъй като имат по-малко мотивация. Това обаче основава една низходяща серпантина, която поражда още повече меланхолия и още по-малко мотивация ", показва Теа Галахър. За да се измъкнем от това положение, е нужно да вършим всичко, което ни е направило щастливи или ни е доставяло наслаждение преди. И даже да не усещаме неотложен ентусиазъм на наслада, продължителното упражняване на дейностите в последна сметка ще докара до възстановяване на настроението ни.

Приятелите

За да се забележим с другари, когато на открито е студено и мрачно, е належащо да поставим старания. А когато не се усещаме добре, това затруднява нещата двойно повече. Така че в този момент е моментът да си припомним ползата от общуването и воденето на обществен живот. " Знаем, че обществената поддръжка и обществените взаимоотношения ни вършат по-щастливи, тъй че в този момент е още по-важно да вложим повече сила в тях. Това не значи, че не можете да прекарате някои вечери сами, да се сгушите и да гледате забавно предаване, само че от време на време това може да излезе от нормата ", счита Галахър.

Храната
 Снимка 588553
 

Дори дребни промени в това, което слагаме в чинията си, може да ни помогне да се предпазим от неприятното въодушевление. Диана Савани, регистриран диетолог, предлага да избираме здравословните мазнини като омега-3 и витамин B12. " Доказано е, че тези два съставния елемент на здравословната уравновесена диета поддържат по-добро въодушевление и понижават възприятието на меланхолия ", изяснява тя. Омега-3 се съдържа в доста храни, като мазни риби (сьомга, риба звук и скумрия), както и орехи, ленено семе, чиа. Витамин B12 се намира в редица протеинови храни, в това число птиче месо, риба, яйца и млечни артикули. А в случай че сме от хората, които се стремят да водят здравословен метод на живот и се храним уравновесено с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини, може да бъдем сигурни, че ще преминем през студените месеци безпроблемно. А като се изключи че ще се усещаме ужасно, ще изглеждаме и ужасно.

Терапевтът

Психотерапията и шерването с терапевт може да бъде ефикасен способ за попречване или справяне с депресията през есента, показва Вероника М. Уонзър, помощник професор в The Chicago School of Professional Psychology във Вашингтон. " Останете допустимо най-открити ", поучава тя. " Ако разговаряте откровено за това, което ви тревожи със експерт би могло освен да смъкне товара от раменете ви, само че и да способства за това да изградите една постоянна и здрава душeвност. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР