Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва. Това съобщи математикът от БАН

...
Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва. Това съобщи математикът от БАН
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва

Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва. Това заяви математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов на профила си във Facebook. „ В момента страната ни се намира в предверието на тази вълна, само че се чака заболеваемостта да стартира да се покачва “, предвижда още той.

„ 14-дневната заболеваемост през днешния ден е 131.47 на 100 000. Хомеостазисът държи към момента. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000 “, пресмята Витанов. И регистрира: „ Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и вечен балкански левент (бел.ред. Бай Ганьо). Обаче успеваемостта на Ганьо пораства. През предходната седмица беше 42%. Това са и упованията, успеваемостта на Ганьо постепенно да пораства. Демонстрирам ви, по какъв начин се приготвя есенно-зимната вълна. Ефективността на Ганя си растеше цялостен септември, ще доближи и 100%. И като докара вълната, ще почне да се оглежда кой да му е отговорен “, предизвести проф. Витанов.

По думите му тогава ще са нужни „ прицелени и минимални по обсег и деяние ограничения. „ Налагащите ограниченията ще бъдат отговорни на Ганя “, означи математикът.

Той предвижда, че проблемите с развиването на пандемията у нас се чакат след към две седмици в Западна България.

„ Планът за блокиране на разпространяването на модифицирания Омикрон посредством прекъсване на дифузното разпространяване работи повече време, в сравнение с бе планувано. Вече 187 дни. Прогнозата я знаете – ще издържи 200 дни. Гледайте, дали ще стане по този начин. Виждате, че в Западна България показателите бавно стават по-високи от тези в другите елементи на страната. Есенно-зимните проблеми се чака да стартират от областите в Западна България “, написа още той.

Смъртността през първата половина на октомври ще е ниска, само че се чака след средата на месеца броят на умрелите с COVID-19 все по-често да е двуцифрено число дневно, предвижда още проф. Витанов.

„ Пазете се въпреки всичко. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до изтегляне на съчка. Така обезпечено няма да изтеглите късата съчка “, прикани той.



Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР