Есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите отчита актуални към

...
Есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите отчита актуални към
Коментари Харесай

Вижте в какво финансово състояние е България, каква инафлация се очаква и до какви нива ще падне безработицата

Есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите регистрира настоящи все още на неиното правене допускания за интернационалната среда във връзка с външното търсене и цените. В съпоставяне с пролетната прогноза, понижението в растежа на европеиската стопанска система ще е по-осезаемо през настоящата година, отразяваики както известно адаптиране към дълготрайния ритъм на напредък, по този начин и някои краткотрайни отрицателни резултати при обособени страни. Въпреки предстоящото по-бавно повишаване на Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз в средносрочен небосвод, факторите, подкрепящи устоичивото развиване, се резервират.

През първата половина на 2018 година Брутният вътрешен продукт набъбна с 3.4% в действително изражение, при предстоящ годишен растеж от 3.9% заложен в пролетната прогноза. Въпреки удобното развиване при потреб- лението и вложенията, низходящата динамичност при износа докара до по-нисък напредък на Брутният вътрешен продукт и до инспектиране на упованията за представянето на българската стопанска система през 2018 година Реалният напредък на Брутният вътрешен продукт се чака да доближи 3.6% през 2018 година, подсилен от вътрешното търсене. Растежът на Брутният вътрешен продукт ще се увеличи до 3.7% през 2019 година заради по-силните обществени вложения и обществено ползване. Частното ползване ще резервира своя относително висок ритъм на напредък. Износът ще се увеличи до 2.8% след очертаващото се по-слабо показване през 2018 година подбудено от влошената икономическа интензивност в Турция, която е измежду главните търговски сътрудници на България, наред с някои краткотрайни ограничаващи фактори в търговията с други страни отвън Европейски Съюз.

За цялата 2018 година растежът на заетостта се чака да възлезе на 0.6%, подсилен от увеличеното търсене на труд в услугите и промишлеността. Нивото на безработица ще се намали до 5.4% и за първи път ще бъде по-ниско от историческия си най-малко през 2008 година Високите равнища на търсене на труд се чака да продължат да бъдат съпроводени с ограничавания от страна на предлагането. Това обусловя и предстоящото закъснение в динамичността на заетостта в средносрочен небосвод. Компенсацията на един нает ще се увеличи до 8.4% през 2019 година Заедно със заложените нараствания на заплатите в бранш обучение, както и повишаването на минималната работна заплата, позитивен принос се чака и по линия на плануваните спомагателни разноски за труд в бюджетната сфера.

През 2018 година инфлацията по ХИПЦ ще бъде по-висока от упованията в пролетната макроикономическа прогноза. Ускорението се дължи на интернационалните цени на енергиините артикули и суровините. През целия планиран интервал интернационалните цени на петрола се чака да имат по-високи цени спрямо упованията от миналата прогноза.

Основните опасности пред осъществяване на прогнозата са свързани с развиването на външната среда, в това число динамичността на интернационалните цени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР