ЕС трябва да се подготви за рязко увеличаване на синтетичния

...
ЕС трябва да се подготви за рязко увеличаване на синтетичния
Коментари Харесай

Европа трябва да се подготви за криза, идваща от смъртоносния фентанил

ЕС би трябвало да се приготви за внезапно увеличение на синтетичния опиат фентанил, съобщи пред " Политико “ Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи на Европейски Съюз, след предизвестието на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, че Европа или има неоткрит проблем със синтетичните опиати, или скоро ще бъде наранена от подобен.

Фентанилът, синтетичен опиат, който се прави оценка като 50 пъти по-силен от хероина, е причина за десетки хиляди смъртни случаи от свръхдоза в Съединени американски щати всяка година. По време на съпътстващо събитие на Общото заседание на Организация на обединените нации, отдадено на заканите за здравето и сигурността от синтетичните опиати, Байдън прикани съдружниците си

да се отнесат съществено към заканите, породени от фентанила, сподели Йохансон.

" Когато разговарях със секретаря Блинкън, той сподели следното във връзка с синтетичните опиати: " Или това е проблем, който имате, за който не знаете, че имате, или е проблем, който ще имате ", сподели Йохансон в изявление за " Политико “. Съединени американски щати желаят да работят като канарче в каменовъглената мина, сподели тя, " тъй че другите да нямат същия проблем, какъвто са имали те ".

Фентанилът и другите синтетични опиати към момента не са най-голямата грижа на Европейски Съюз, сподели Йохансон -

канабисът е най-често използваният опиат, а кокаинът е опиатът, чието ползване нараства най-бързо.

Но за разлика от Съединени американски щати, където синтетичните опиати се внасят контрабандно от страни като Мексико, Европа разполага с лабораторен потенциал за произвеждане на синтетични опиати, което може бързо да провокира рецесия, сподели Йохансон.

" Капацитетът за произвеждане на фентанил в Европейски Съюз е тук, ние го имаме ", сподели Йохансон. " Това, несъмнено, значи, че сега, в който решат да стартират да го вършат и сметнат, че има търсене, това може да стане доста бързо. "

Според Европейския отчет за опиатите за 2023 година през 2021 година в Европейски Съюз са били

премахнати общо 434 противозаконни лаборатории за произвеждане на синтетични опиати.

Експерти от Агенцията на Европейски Съюз по опиатите предизвестиха по-рано тази година, че възбраната за развъждане на мак от талибаните в Афганистан може фрапантно да понижи предлагането на хероин в Европа и да сътвори опция за увеличение на синтетичните опиоиди.

" Трябва да бъдем доста бдителни и доста готови ", сподели Йохансон.

Според Йохансон Европейски Съюз към този момент ускорява позициите на своята организация по опиатите, която се занимава както със здравните аспекти на противозаконните опиати, по този начин и с тези на сигурността, и й дава " доста повече пълномощия и двойно повече запаси ".

Планът за деяние на Европейски Съюз за битка с трафика на опиати, разгласен от председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в речта ѝ за положението на Европейския съюз, ще бъде стартиран до края на тази година, удостовери Йохансон.

Докато Урсула фон дер Лайен не загатна нито пристанища, нито опиати в речта си за Състоянието на Съюза, в нейното писмо за планове до Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз даде обещание “план за деяние против трафика на опиати “.

Европейските морски пристанища са основна входна точка за противозаконни опиати:

през 2022 година 110 тона кокаин са били хванати единствено в пристанището на Антверпен, до момента в който други 50 тона са били иззети в пристанището в Ротердам. Това евентуално е единствено 10 до 15 % от това, което фактически пътува до Антверпен и Ротердам, настояват специалисти.

На срещата на върха през юни в Антверпен министри от Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия и Испания приканиха за метод в целия Европейски Съюз против проведената престъпност, като сигнализираха за “заплахата от свързаната с опиатите проведена престъпност за нашите общества “. 

Смъртоносен сериен палач

В началото на юли държавният секретар Антъни Блинкън на процедура събра представители от 84 страни в коалиция за увеличение на съдействието в битката против фентанила и други синтетични опиати. Опиоидът фентанил е най-смъртоносният сериен палач на възрастни американци на възраст 18-49 години. През 2022 година

той беше виновен за две трети от 110 000 смъртни случая на свръхдоза в Съединени американски щати, което е връх за всички времена,

напомня “Паис “. 

Този месец по време на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации Блинкън дефинира фентанила и другите синтетични опиати като “глобална опасност “, напомня “Гардиън “.

Държавният секретар на Съединени американски щати добави,  че незаконните организации “използват пропуските във взаимосвързаните системи, с цел да доставят нови опиати на нови места по нови способи “. Той уточни като образци трамадол в Африка, подправени хапчета каптагон в Близкия изток и кетамин, както и амфетамини в Азия.

“Тази рецесия има неизмерима цена “, сподели Блинкън. “Това опустошава фамилии. Опустошава общности. Освен това е непостижима за нашите системи за публично здраве и наказателно правораздаване. “

През 2022 година американската Агенция за битка с опиатите (ДEA) е конфискувала 50,6 милиона подправени хапчета и 4500 кг фентанил на прахуляк, което се равнява на " повече от 379 милиона евентуално смъртоносни дози " ; затова

повече от задоволително, с цел да унищожи цялото население на Съединени американски щати (около 330 милиона души),

заяви организацията.

Пандемията утежни обстановката. През 2020 година смъртните случаи от свръхдоза набъбнаха с 20 % до 91 799 случая. През 2021 година те са били 106 699, по данни на Националния институт за корист с опиати, което е с 16% повече. През идната година те надвишиха 110 000. Въпросът се трансформира и в следващия фронт в политическата война в Съединени американски щати сред демократите и републиканците, чиито по-екстремистки настроени членове приканват администрацията на Джо Байдън да се намеси военно в Мексико, с цел да ликвидира настоящите в страната групировки за трафик на опиати, сходно на метода, по който го направи с " Ислямска страна ". 

Геополитика и трафик на опиати

В началото на юли „ Ню Йорк таймс “ установи, че е налице директна връзка сред трафика на дрога и геополитиката. 

„ Само преди четири години изглеждаше, че взаимните американски и китайски старания за прекъсване на потока от фентанил, създаван в Китай, който доближава до Съединените щати, ще стартират. Пекин показа нов огромен закон за възбрана на синтетичния опиоид, което накара администрацията на Тръмп да похвали китайския топ водач Си Цзинпин за " чудесния филантропичен жест ".

Скоро китайски и американски правоприлагащи сътрудници сплотиха напъните си за следствие и гонене на трафикантите на фентанил в Китай.

Но през днешния ден съдействието сред двете страни във връзка с фентанила е в задънена улица. Взаимните старания за битка с наркотичното вещество, което е причина за десетки хиляди свръхдози опиати в Съединените щати всяка година, са осуетени от по-широко геополитическо напрежение във връзка с търговията, правата на индивида, Русия и Тайван. Неуспехът да се сътрудничи в региона на възбраната на фентанила е емблематичен за безбройните способи, по които двустранните връзки са изпаднали в усложнение. “
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР