ЕС търси начини да заобиколи санкциите, наложени на Русия, и

...
ЕС търси начини да заобиколи санкциите, наложени на Русия, и
Коментари Харесай

ЕС търси как да заобиколи санкциите срещу Русия и да плати газа в рубли

ЕС търси способи да заобиколи глобите, наложени на Русия, и да заплаща за доставките на газ в рубли. Така настояването на Русия за заплащане в съветската валута може да бъде заобиколено в случай че Европа се съгласи да заплаща за газа в евро или долари, които се обръщат в рубли, написа Ройтерс.

Компаниите също по този начин ще би трябвало желаят спомагателни условия за транзакциите, като декларация, че смятат своите договорни отговорности за изпълнени след заплащането в евро или долари.

Москва предизвести Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекратени, в случай че не заплати в рубли. През март съветският президент Владимир Путин издаде декрет, с който предлага на купувачите на сила да открият сметки в Газпромбанк, с цел да правят заплащания в евро или долари, които по-късно да бъдат конвертирани в рубли.

По-рано този месец Комисията постанови, че указът рискува да наруши глобите на Европейски Съюз, защото на процедура покупката на газ ще продължава, и по този начин или другояче съветските управляващи ще получават парите си.

В документ, изпратен до държавите-членки в четвъртък, обаче, Комисията твърди, че предлагането на Москва " не предотвратява безусловно процеса на заплащане, който ще дава отговор на глобите на Европейски Съюз против Русия поради спора в Украйна ".

Съветът на Комисията не е правно обвързващ, само че е опит за тенденция на европейската полемика, до момента в който страните членки измислят по какъв начин да продължат да заплащат за съветския газ.

Брюксел показва в документа, че има варианти, които могат да разрешат на фирмите да продължат законно да заплащат за газ.

„ Компаниите от Европейски Съюз могат да изискат от съветските си сътрудници да изпълнят договорните си отговорности по същия метод, както преди приемането на указа - т.е. посредством складиране на дължимата сума в евро или долари “, се споделя в документа.

Преди да извършат заплащания, операторите от Европейски Съюз могат ясно да заявят, че смятат своите договорни отговорности за изпълнени, когато подават евро или долари в Газпромбанк още преди заплащането да се е преобразувало в рубли, се споделя в документа.

„ Би било целесъобразно да се потърси удостоверение от съветската страна, че тази процедура е допустима според разпоредбите на указа “, се споделя в документа.

Говорител на Европейската комисия сподели, че фирмите би трябвало да се придържат към валутата, контрактувана в договорите им с Газпром - 97% от които са в евро или долари.

Санкционният режим на Европейски Съюз не не разрешава на фирмите да откриват сметки в Газпромбанк или да се ангажират с банката, с цел да се пробват да търсят решение, се споделя в документа.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР