ЕС разполага с ясни доказателства за 15 000 случая на

...
ЕС разполага с ясни доказателства за 15 000 случая на
Коментари Харесай

Борел: Русия залива света с дезинформация, ЕС има доказателства за 15 000 случая в последните години

ЕС разполага с ясни доказателства за 15 000 случая на дезинформация след 2015 година, за които виновността е на Русия, заяви през днешния ден европейският висш представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, представен от Българска телеграфна агенция.

Ако информацията е манипулирана, демокрацията не може да работи. Информацията е маслото в мотора на демокрацията, би трябвало да бъде качествена. Русия се меси, с цел да повлияе на дебата в демократичните общества, от години влага в дезинформационна промишленост и доста повече, в сравнение с ние влагаме в противодействието на дезинформацията, уточни той.

Майстори са, хиляди хора работят непрекъснато в тази посока. Дезинформацията и пропагандата през днешния ден са оръжия на Кремъл, нанасят провали, унищожават опцията на хората да схванат какво се случва. Русия е построила мрежи за неистини, заблуждение и дестабилизация, с цел да подкопае доверието в институциите и това е огромна опасност за демократичните демокрации, които разчитат на информацията, с цел да създадат политически избор, добави Борел.

По неговите думи Русия поставя старания да наводни осведомителното пространство с непрекъснато изменящ се роман за аргументите за войната в Украйна, тъй че най-после хората да изгубят доверие в известията, които получават и повече да не имат вяра на нищо. Искат да подкопаят доверието в нашите медии и институции. Русия употребява осведомителната операция като решаващо военно средство, не изстрелва единствено ракети, а се стреми да доближи до съзнанието на хората и да повлияе на разбирането им за войната, заключи той.

Това не е нищо ново, този метод бе фиктивен от Гьобелс през Втората международна война. Новото са интензитетът, волята и средствата. Гьобелс нямаше интернет и достъп до обществени мрежи. Но и през днешния ден изричането хиляда пъти на една неистина води до нейното разпространяване със скоростта на светлината, като доближава всеки, на всички места. Призовавам Туитър и притежателя на платформата да съблюдават поетите задължения. Имаме потребност от шерване на данни за работата против дезинформацията, съобщи Борел.

По неговите думи дезинформационните акции са набрали скорост при пандемията от коронавирус, а през днешния ден е ясно, че войната не се води единствено на бойното поле, а и в осведомителното пространство. В Русия похищението над свободата на словото и на медиите доближи невиждани размери, както при всеки властнически режим. Всеки, който се пробва да каже истината, бива обявяван за " задграничен сътрудник ", уточни висшият представител.

Той заяви, че Европейски Съюз ще обособи център за обработка на данните за заканите, подбудени от дезинформацията. Предвижда се във всички представителства на Европейски Съюз по света да работи експерт по дезинформацията. Много хора по света не знаят британски език, належащо е да се обръщаме към тях на техния език, означи Борел.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР