ЕС подготвя допълнителни 500 милиона евро помощ за сирийските бежанци

...
ЕС подготвя допълнителни 500 милиона евро помощ за сирийските бежанци
Коментари Харесай

ЕС подготвя 500 милиона евро за бежанците в Турция

ЕС приготвя спомагателни 500 милиона евро помощ за сирийските бежанци в Турция, с цел да облекчи напрежението с Анкара. Това оповестява организация France Presse, представена от БГНЕС.
Припомняме, че предлагането за финансиране идва, откакто представители на Европейски Съюз упрекнаха Турция в изнудване поради отварянето границата си с Гърция предходната седмица за хиляди бежанци, опитващи се да стигнат до Европа.
Парите ще бъдат в допълнение към шестте милиарда евро, отпуснати през 2016 година за финансиране на стратегии за поддръжка на почти 3,6 милиона сирийски бежанци в Турция. Това беше част от съглашение сред Европейски Съюз и Турция, което пресече потока от мигранти, преминаващи през Егейско море към Гърция.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в понеделник, че към този момент е отхвърлил предложение на Европейски Съюз от един милиард евро. „ Казват ни: „ Ще ви изпратим милиард евро “. Кого се пробвате да заблудите? Не желаеме тези пари ", разясни Ердоган.
Турция към момента не е реагирала на най-новото предложение.
Европейската комисия от своя страна излезе с предложение да улесни визите за турските жители, които се насочат към Европа. Междувременно ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел разгласи в сряда отпущането на 170 милиона евро незабавна помощ " за най-уязвимите в Сирия " по време на визитата си в Анкара.
Правозащитните групи упрекнаха Турция, че употребява мигрантите като търговски пионки, като ги тласка към гръцката граница. Но те също осъдиха Европа, че не оказва по-голяма помощ.
Хиляди дойдоха на гръцката граница, откакто Ердоган разгласи, че Турция към този момент няма да ги стопира да се пробват да влязат в Европейския съюз. Ердоган неведнъж се сблъсква с липса на поддръжка от Европа за военните си нападения в Сирия, където турските войски се борят против подкрепяните от Русия сирийски държавни сили.
Какво е най-сериозното тестване пред Европейски Съюз, четете в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР