ЕС отказва да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения

...
ЕС отказва да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения
Коментари Харесай

ЕС отказва да признае суверенитета на Израел върху Голанското плато

ЕС отхвърля да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения и счита за рисково желанието да се трансформират границите принудително. Такова мнение изрази посланик номер едно на Европейски Съюз Федерика Могерини по време на спор с евродепутатите, провел се през последната пленарна сесия на Екологичен потенциал в Страсбург преди европейските избори, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Европейски Съюз не признава суверенитета на Израел върху окупираните територии и тази позицията, повтаряна доста пъти, се ползва и за Голанското плато, анексирано през 1967 година от еврейската страна. Модифицирането на границите принудително е рискова концепция. Международните правила би трябвало да бъдат спазени ", съобщи тя.

По време на дебатите Могерини прикани страните от Европейски Съюз да пратят още веднъж военни кораби в Средиземно море, с цел да разрешат на европейската интервенция " София " да извършва задачата си, ориентирана против трафика на оръжия и на нефт в Либия.

" Без кораби, " София " не е способна да извърши задачата си, която се показва в съблюдаване на ембаргото върху оръжията и петрола в Либия ", сподели Могерини.

" Това е отговорност на страните членки, това е техен избор. Надявам се, че те ще размислят в идните седмици. Има смисъл в това ", пледира тя.

" За никого не е загадка. Препоръчах на страните членки да не изтеглят корабите, които работят в интернационалните води, тъй като те имат доста разубеждаващ резултат върху трафикантите ", добави.

Мандатът на интервенция " София " бе продължен в края на март със 6 месеца, до 30 септември, само че с краткотрайно прекратяване на разгръщането на военни кораби в интервенцията поради отхвърли на Италия, която командва " София ", да позволява кораби с мигранти, избавени в намерено море, да дебаркират на италиански пристанища.

По време на дебата през днешния ден в Екологичен потенциал Могерини сподели още, че Европейски Съюз се надява на сформиране на цивилно държавно управление в Судан. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР