ЕС никога няма да се съгласи за разрешаване на кипърския

...
ЕС никога няма да се съгласи за разрешаване на кипърския
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: ЕС никога няма да приеме споразумение за две държави на остров Кипър

ЕС в никакъв случай няма да се съгласи за разрешаване на кипърския въпрос посредством образуването на две обособени страни. Придържаме се твръдо към това мнение. Това съобщи на конференция в Никозия ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи ТАСС.

Тя добави, че Европейски Съюз приказва с един глас за спора, който се проточва от десетилетия и е основно затруднение в упоритостите на Турция за присъединение към Съюза.

Как стартира спора в Кипър?

Всичко стартира през 1960 година, когато страната получава своята самостоятелност от Англия вследствие на съглашение за разделение на властта сред кипърските гърци и кипърските турци. Т.нар. „ Договор за гаранция “, подписан сред Кипър, Гърция, Турция и Обединеното кралство не разрешава на Кипър да взе участие в политически или стопански съюз с която и да е друга страна.

„ Гаранти “ за поддържането на суверенитета, териториалната целокупност и самостоятелност на Кипър са Англия, Турция и Гърция.

На доктрина всичко това звучи доста добре и двата народа, населяващи острова, би трябвало да живеят спокойно и да си оказват помощ, само че малко след парафирането на документа избухват първите несъгласия сред гръцката и турската общности при опита да се сътвори държавно управление през 1963 година, в което северното и южното население да споделят властта.

Мечтите се сгромолясват и се трансформират в революция, водеща до така наречен „ Кървава Коледа “, по време на която близо 25 000 кипърски турци са прогонени в анклави. Нововъзникналото напрежение води до изпращането на мироопазваща задача на Организация на обединените нации на острова, която работи и до през днешния ден.

Официално Кипър е разграничен с буферната „ Зелена линия “, пресичаща столицата Никозия, от 1974 година Тогава първо военният режим в Атина взема решение да стартира курс на обединяване с Кипър и предизвиква силнопрогръцка власт в страната, а по-късно Анкара нахлува и завзема северната част на острова, напомня „ Гардиън”.

Чрез наличието на мироопазващите сили на Организация на обединените нации, както и с разполагането на турски боен контингент в Северен Кипър, въоръжените конфликти сред двете общности са прекъснати, само че не и решени дефинитивно.

На 15 ноември 1983 година кипърските турци едностранно афишират независимостта на Севернокипърската турска република – акт, който не е признат от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, досега Северен Кипър е приет само от Турция. На този декор Република Кипър, съставяна от най-вече етнически гръцко население, е интернационално приета и е страна членка на Европейски Съюз.

От тогава насам напъните, ръководени от Организация на обединените нации, не съумяха да обединят острова.

На кръстопът

Настоящият застой е напоен с различия по отношение на формата, която обединяването може да одобри, а точно две самостоятелни страни, за което се застъпва новото държавно управление на Северен Кипър или федерация – концепция, подкрепяна от Република Кипър.

Преговорите в Женева по-рано тази година също завършиха неубедително.

През 2018 година на хоризонта на остров Кипър изгря нов спор, обвързван с богатите на природен газ води към острова. Напрежението е обвързвано с изключителната икономическа зона на Република Кипър, в партньорство с Гърция и Египет в Източното Средиземноморие.

По въпроса за различията сред Турция, Гърция и Кипър за употребата на залежите във водите към острова, ръководителят на Европейска комисия уточни, че в случай че Анкара желае да има положителни връзки с Брюксел, би трябвало да построява съответните положителни връзки и със страните-съседки на Турция, които членуват в Съюза.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР