ЕС насърчава компаниите си да засилват бизнеса си с Иран,

...
ЕС насърчава компаниите си да засилват бизнеса си с Иран,
Коментари Харесай

Могерини: ЕС насърчава компаниите си да засилват бизнеса си с Иран

ЕС предизвиква фирмите си да ускоряват бизнеса си с Иран, защото страната съблюдава уговорките си по нуклеарното съглашение. Това съобщи през днешния ден ръководителката на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини, която е на посещаване в Нова Зеландия, съобщи Асошиейтед прес., представена от Българска телеграфна агенция.

Европейците сами вземат решение с кого желаят да търгуват, съобщи Могерини.

" Правим най-хубавото, на което сме способни, с цел да задържим Иран в споразумението; Иран да продължи да се възползва от икономическите придобивки, които договорката носи на иранския народ, тъй като имаме вяра, че това е в полза на сигурността освен на нашия район, само че и на света ", добави европейският топ посланик.

Европейски Съюз засилва през днешния ден блокиращия правилник, който би трябвало да отбрани европейските компании от глобите на Съединени американски щати против Иран. Механизмът се задейства автоматизирано в 06:00 часа брюкселско време (07:00 часа българско време), когато влезе в действие и решението на Съединени американски щати още веднъж да наложат на Техеран тежките стопански наказания, която бяха вдигнати след историческото съглашение за нуклеарната стратегия от 2015 година.

Първата група наказания, засягащи финансовите преводи, автомобилния бранш, комерсиалната авиация и износа на килими и хранителни артикули, влезе в действие в среднощ източноамериканско време (07:01 ч. българско време). През ноември ще влязат в действие втора група наказания - против енергийния и банковия бранш на Иран.

Европейските съдружници обявиха, че надълбоко съжаляват за решението на Вашингтон.

" Насърчаваме най-много дребните и средноголеми компании да ускоряват бизнеса си с и в Иран като част от нещо, което за нас е предпочитан въпрос на сигурността ", акцентира Могерини в Нова Зеландия.

Търговията сред Иран и Европейски Съюз е " съществена част от правото на Иран да получи стопански прерогативи в подмяна на стореното от Техеран до момента, което се показва в съблюдаване на всички отговорности, свързани с нуклеарната стратегия ", добави тя.

Европейският блокиращ механизъм афишира за недействителни на европейска територия екстериториалните наказания на Съединени американски щати против Иран, не разрешава на европейските компании да ги извършват, както и не разрешава осъществяването на решения на задгранични съдилища, основаващи се на глобите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР