ЕС да се превърне във важен играч на пазара на

...
ЕС да се превърне във важен играч на пазара на
Коментари Харесай

ЕС си постави за цел да мобилизира 43 млрд. евро инвестиции за чипове

ЕС да се трансформира във значим състезател на пазара на произвеждане на чипове, вложенията и нововъведенията в бранша да се усилят, да се обезпечи непрекъснатост на веригите за доставки. Тези амбициозни цели си слага Европейсктака комисия, която през днешния ден предложи ново законодателство за полупроводниците. Очаква се тактиката да активизира над 43 милиарда евро обществени и частни вложения, само че сумата е по-ниска спрямо главните играчи на световния пазар.
Какво предлага Европейска комисия
Предложението, което е част от, включва изброените няколко стълба. Идеята на така наречен Chips Act, е да сплоти 11 милиарда евро обществени вложения до 2030 година от Съюза и страните членки и да притегли обилни по мярка частни вложения. " Тези средства ще бъдат допълнени с 30 милиарда евро обществени вложения, които към този момент са планувани от NextGenerationEU, Horizon Europe и националните бюджети ", сподели Урсула фон дер Лайен, имайки поради настоящите планове на Европейски Съюз. Допълнително се плануват вложения в личен капитал за започващи предприятия и разширяващи се компании в бранша, на обща стойност от 2 милиарда евро.

" На заводите за чипове може да бъде разрешено да получават повече държавно финансиране " за увеличение на потенциала им, сподели комисарят на Европейски Съюз за цифрови технологии Маргрете Вестагер. Това ще спомогне блокът да удвои своя световен пазарен дял до 20% през 2030 година ".

Комисията също по този начин предложи на страните членки да основат взаимен " toolbox " за обезпечаване на доставки на чипове при положение на неотложност. Такива ограничения включват образуване на взаимни покупки, употребявайки пазарната мощност на Европа, и напън към огромните производители в промишлеността да дават на Европейски Съюз информация за налични ресурси и други.
Реклама Защо е значимо?
В началото на 2021 година дефицитът на полупроводници в международната стопанска система засегна секторите на електротехниката за семействата, интернет мрежата и здравното съоръжение, смарт телефоните, таблетите, компютрите и други. В автомобилния бранш, да вземем за пример, производството в някои страни членки понижа с една трета през миналата година.

" Недостигът на полупроводници има доста съответни последствия върху стопанската система на Европейски Съюз, работните места и даже свободното време. Автомобилните производители отсрочват производството на транспортни средства. Доставчиците на широколентов интернет достъп остават без рутери. Геймърите не могат да се допрян до конзоли от последващо потомство. По-тревожно е, че обстановката наподобява ще продължи известно време ", написа неотдавна европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон в блога си.

Резултатът е повишаване на разноските за промишлеността и по-високи цени за потребителите, както и занимателен ритъм на възобновяване в Европа. В същото време, Старият континент е доста добре позициониран във връзка с материалите и оборудването, нужни за ръководството на огромни фабрики за произвеждане на чипове, като доста компании играят значима роля по веригата на доставки. Въпреки тези мощни страни, Европа има общ световен пазарен дял под 10% и е мощно подвластна от снабдители от трети страни.
Как се оправят съперниците на Европейски Съюз?
Според ЕPRS, тинк-танкът на Европейския парламент, през идващите 10 години промишлеността ще би трябвало да влага към 3 трлн. $ в научноизследователска и развойна активност (R&D) и финансови разноски, с цел да отговори на възходящото търсене на чипове. В същото време, съперниците на Европейски Съюз влагат голяма поддръжка в своите производства: вложенията на китайското държавно управление в промишлеността за чипове се чака да доближи 200 милиарда $ межди 2021-2025 година, а държавното управление на Съединени американски щати възнамерява да похарчи 52 милиарда $ за поддръжка на бранша. В Съединени американски щати разискват и голяма инвестиция за основаване на американски проучвателен център и отваряне на съвременни индустриални заводи. Тайван също поставя старания, с цел да подсигурява шампионата си в производството на полупроводници.
Реклама
Според Тиери Бретон " конкуренцията за най-модерните чипове е конкуренция за софтуерно и индустриално водачество ". С проекта си, Европейски Съюз чака да активизира общо 43 милиарда евро обществени и частни вложения.

В същото време производителите на чипове прибягват до все по-отчаяни ограничения в опит да създадат допустимо повече процесори, с цел да отговорят на голямото търсене, оповестява Fortune. Компаниите са лимитирали провеждането на проби за качеството на оборудването и одобряват доставки на евентуално повреден хардуер седмици по-рано, единствено с цел да могат да смогнат на запитванията за доставки.

Дори с държавна поддръжка, колкото повече се усили производството, толкоз по-дълбок ще бъде последващият спад, предизвестява The. " Значителните вложения в европейската промишленост за чипoве са от първостепенна нужда за конкурентоспособността на континента. Ако тази потребност не бъде добре посрещната, работните места на хиляди европейци, както и цифровия и зелен преход могат да бъдат застрашени ", съобщи евродепутатът Кристиан Елер. " Въпреки това, от решаващо значение е да се подсигурява, че препоръчаните пазарни интервенции в действителност дават отговор на стратегическите потребности и не изкривяват неуместно пазара ", добави той.

От BusinessEurope, една от най-големите лобистки организации в Брюксел, представляваща над 40 национални браншови и работодателски организации, разясниха пред " Капитал ": " Подкрепяме напъните на Европейски Съюз за възстановяване на изискванията за фирмите, с цел да обезпечат адаптивни и устойчиви вериги за доставки в региона на полупроводниците. Стратегиите за създаване на резистентност обаче не би трябвало да се концентрират върху реакцията към следващата рецесия, а по-скоро върху даването на опция на веригите за доставки да се приспособяват бързо към спирания или повишаване в търсенето, както и към скокове в софтуерното развиване, които се случват. Основно е фирмите сами да вземат решения по отношение на своите вериги за доставки ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Банки и финанси 3 Пазари 1 Политика 2 Право 3 Енергетика 1 Пазари 2 Право 3 Градове Реклама Какво следва?
Държавите членки би трябвало да вземат незабавни ограничения за оценка на настоящото положение на веригата на доставки в целия Европейски Съюз, да плануват евентуалните разстройства и да подхващат коригиращи ограничения за превъзмогване на дефицита до приемането на регламента. Следват разисквания в Европейския парламент и съвета. Ако бъде признат, регламентът ще бъде директно използван в целия Европейски Съюз.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР