Ердстал е вид тунел, който се среща в цяла Европа,

...
Ердстал е вид тунел, който се среща в цяла Европа,
Коментари Харесай

Ердстал: мистериозните тунели с неизвестен произход и предназначение  

Ердстал е тип тунел, който се среща в цяла Европа, основно в югоизточната част на Германия, Бавария и Австрия.Смята се, че подземната мрежа е основана през Средновековието, макар, че някои настояват, че тези тунели датират от каменната епоха и са на 12 000 години. Археологическите доказателства са толкоз нищожни, че даже определянето на възрастта е мъчно.В момента никой не знае тъкмо за какво са основани тези структури. Поддръжниците на концепцията, че Ердстал датира от каменната епоха настояват, че това е мрежа от подземни проходи, разпростряли се от Шотландия до Турция.

 1 - Ердстал: мистериозните тунели с незнаен генезис и предопределение  
Думата „ Ердстал “ (erdstall) е заимствана от немски език и може да се преведе като „ земна кабина “ или „ минен тунел “. Въпреки, че по света са известни разнообразни типове подземни тунели, Ердстал имат избрани характерности, които ги отличават от другите подземни тунелни системи.Като цяло мрежата Ердстал се състои от доста ниски и тесни тунели, които нормално са с овална форма и са ситуирани или отвесно, или хоризонтално. Установено е също, че тези тунели нормално се простират сред 20 и 50 метра.
Друга неповторима характерност на Ердстал са извънредно тесни отвори („ schlupf “, което значи „ да се измъкна “), нормално единствено 40 см в диаметър, които служат като преходни точки сред тунели, ситуирани на разнообразни височини.В момента в Европа са известни към 2000 Ердстал. Повечето от тях се намират в немската провинция Бавария, където се счита, че съществуват най-малко 700 такива тунелни мрежи. В прилежаща Австрия се намират още към 500 от тях. Подобни подземни проходи са открити и в страни като Англия и Франция.Типичният тунел е доста невисок и изисква възрастен човек да върви в прегърбена позиция, само че някои са толкоз дребни, че откривателите би трябвало да пълзят на четири крайници.Някои тунели имат повече от едно равнище с стеснен проход, прочут като “Шлупф “ („ schlupfe ” или “slip “), свързващ по-високия тунел с по-ниския.Проходите са толкоз тесни, че един средностатистически човек би трябвало безусловно да пълзи през неловко тесния отвор, с цел да си пробие път и да влезе в по-широкия тунел.Шлупф може да възникне и хоризонтално, свързвайки два тунела на едно и също равнище.Целта, за която са били издигнати Ердстал, към момента е тайнственост. За някои локални поданици тези подземни тунели се свързват с именити същества като елфи или джуджета, за които се твърди, че са ги построили и живеят в тях. На някои места Ердстал са получили фантастични имена, отразяващи връзката им с локалния фолклор.

 2 - Ердстал: мистериозните тунели с незнаен генезис и предопределение  
Сред тях са “Дупката на Гоблините ” ( “Shrazelloch ”) и “Пещерата на Мандрагората ” ( “Alraunenhöle ”). Други допускат, че Ердстал са били свързани със крепости и са служили като секрети пътища за бягство, както се загатва в някои саги. Въпреки това, казусът с тази интерпретация е, че Ердстал имат единствено една входна и изходна точка, което ги прави несъответствуващи за тази цел.Четете още: Древна цивилизация на полухора в подземията на Кабардино-БалкарияДруги допускат, че тунелите са били употребявани като скривалища, само че теснотата на тези проходи, съчетана с обстоятелството, че в тях на практика няма въздушни течения, заради единствения вход и излаз, биха ги създали много неловко и неприятно леговище. Друго съмнение е, че са били употребявани за предпазване на движимости.Отново, размерът им ги прави непрактични и за тази цел. В допълнение, доста Ердстал са под водолинията и се пълнят от време на време с вода, изключително през зимата. Следователно е малко евентуално Ердстал да са били употребявани за предпазване.

 3 - Ердстал: мистериозните тунели с незнаен генезис и предопределение  
Някои спекулират, че ранните християнски мисионери са донесли със себе си езически хрумвания, остатъци от учението на друидите или специфични келтски концепции за отвъдния живот, което е довело до построяването на подземните галерии.Има доктрина, че тунелите са затвори за демони, зли джуджета и немъртви, само че не всеки намира тези духовни тълкувания за безапелационни.Едно от най-странните изказвания за тях е, че са част от голяма, взаимосвързана мрежа от подземни проходи, които се простират от Шотландия на запад до Турция на юг.Спекулира се, че тези тунели са функционирали като тип „ антична подземна автомагистрала “, която е разрешавала на хората да се придвижват безвредно от едно място на друго, без значение какво се случва над земята.Но има разнообразни проблеми, свързани с тази доктрина. Например, макар че има хиляди Ердстал, те в действителност не са свързани между тях. Друг миг е, че макар, че огромни подземни градове са открити в Кападокия, те са доста разнообразни от европейските Ердстал.
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР