Ердоган обича две неща: властта и парите, казва Керим Хас,

...
Ердоган обича две неща: властта и парите, казва Керим Хас,
Коментари Харесай

Как Турция печели от войната в Украйна, докато посредничи в конфликта

" Ердоган обича две неща: властта и парите ", споделя Керим Хас, турски политически анализатор в Москва

Член на НАТО и обичаен сътрудник на Украйна, която поддържа в териториалните ѝ искания в Крим и Донбас, Анкара застана на страната на западния блок против Москва при започване на нашествието през февруари.

Нейната поддръжка беше освен политическа, само че и военна: тя достави Киев с безпилотни самолети Bayraktar ТВ2, които през последните месеци бяха призрачен сън за съветските военни. Въпреки това тя не се причисли към западния блок във връзка с финансовите наказания против Русия, с която даже ускори икономическото си съдействие, отбелязва ВВС, представен от организация.

А по-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган шокира света, като упрекна Съединени американски щати и Европейския съюз, че водят политика на " провокация " против Москва. Той също по този начин похвали Русия, като апропо съобщи, че тя " не трябва да бъде подценявана ", и ще се срещне с нейния водач Владимир Путин тази седмица. Ердоган също по този начин съобщи, че води политика на " баланс ", като по този метод удостовери новата си роля на медиатор в спора.

" Той играе с картата на Русия в връзките си със Съединени американски щати и Запада, тъй като знае, че Турция е скъп съдружник за тях, и също по този начин играе с картата на Запада в връзките си с Русия ", споделя Керим Хас, турски политически анализатор в Москва, който е експерт в връзките сред двете страни.

Според някои анализатори тази двойна тактика може да донесе обилни стопански и политически изгоди.

Пари за поддържане на властта

" Ердоган обича две неща: властта и парите ", споделя Хас в изявление за Военновъздушни сили.

Популярността на турския президент, който ръководи страната от две десетилетия, внезапно спадна през последната година, белязана от тежка икономическа рецесия. През последните 12 месеца турската лира се срина до по-малко от половината от цената си, а инфлацията набъбна с повече от 80%. А през юни 2023 година предстоят президентски избори, което може да заплаши приемствеността на държавното управление след повече от 20 години на власт.

" Преди изборите Ердоган се нуждае от огромна икономическа, финансова и капиталова поддръжка от чужбина ", счита специалистът, с цел да съживи стопанската система на страната и да обезпечи безпроблемно преизбиране. От своя страна Русия се нуждае от медиатор, с цел да заобиколи оптимално глобите и да продава продуктите си на международните пазари.

" Турция видя опция да се трансформира в търговски и логистичен център, както и в мостова страна за икономическите връзки на Русия със Запада ", отбелязва Хас.

Търговия, вложения и природен газ

Войната също по този начин е подтикнала двустранната търговия: износът на Турция за Русия се е нараснал със 75% през юли в съпоставяне със същия месец на 2021 година, съгласно турската статистическа работа.

На срещата си в Сочи при започване на август Ердоган и Путин се договориха да разширят търговията си в региона на енергетиката, превоза, финансите, селското стопанство и туризма, с цел да доближат търговски размер от 100 милиарда $ (много амбициозна цел, като се има поради, че през 2021 година търговията възлизаше на 33 милиарда долара).

Друг образец за съветски парични потоци в турската стопанска система е прехвърлянето на 20 милиарда $ (сума, която доста анализатори считат за безпричинно голяма) от Русия към Турция за настоящия план за атомна електроцентрала " Аккую " в южната част на страната. В енергийния бранш Турция също може да завоюва от актуалната обстановка.

Турция, която получава съвсем половината от вноса си на газ от Русия, е поискала да договаря за понижаване на цената, съобщи самият Ердоган преди срещата си с Путин. Миналия месец Турция към този момент се ангажира да заплаща за съветския газ частично в рубли и да вкара платежната система Mir, основана от Централната банка на Русия и конкурираща се с интернационалната система SWIFT.

Сделката с Москва носи на Турция и доходи в туристическия бранш, трансформирайки я в налична дестинация за отмора за руснаците, изключително откакто Европейски Съюз стегна визовите ограничавания. Още преди този момент да се случи, туристическите пътувания от славянската страна до Турция също набъбнаха: 2,1 милиона гости през първите седем месеца на годината, което е с 41% повече, в сравнение с през същия интервал на 2021 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР