Ерата на лесните пари свърши и пазарите усещат пробождането от

...
Ерата на лесните пари свърши и пазарите усещат пробождането от
Коментари Харесай

Ерата на лесните пари свърши, а сметката тепърва се задава

Ерата на лесните пари свърши и пазарите усещат пробождането от най-резкия скок на лихвените проценти от десетилетия. Колапсът на американската банка Silicon Valley Bank (SVB) при започване на март след тежки загуби на облигационния ѝ портфейл, защото лихвите се повишиха, беше сигнал за пробуждане за пазарите, че стягането на паричната политика евентуално ще донесе още повече болежка.

От края на 2021 година огромните развити стопански системи, в това число Съединените щати, еврозоната и Австралия, покачиха лихвените проценти с съвсем 3300 базисни пункта групово.

Ето един взор към някои евентуално проблематични точки, показани от Reuters.
Банките
Банките остават отпред на листата с терзания след колапса на SVB, както и насилственото обединение на Credit Suisse с UBS, което провокира ужас в банковия бранш.

Инвеститорите са нащрек кои други банки може да седят върху неосъществени загуби в държавни облигации, чиито цени са спаднали внезапно с повишението на лихвите.

Загубите от облигационния портфейл на SVB подчертаха сходни опасности за гигантските задгранични облигации на японските кредитори, които носят над 4 трилиона йени (30 милиарда долара) неосъществени загуби.

Акциите на японските, европейските и американските банки, въпреки и отвън скорошните дъна, към момента са много под равнищата, следени тъкмо преди колапса на SVB.
Край на купона
Както сподели сривът на SVB, стресът в софтуерния бранш може бързо да се популяризира в цялата стопанска система.

Технологичните колоси, като Alphabet, Amazon и Meta сложиха завършек на бурното наемане на хора и даже започнаха всеобщи съкращения през март.

Пазарите на жилища в американските софтуерни центрове, като Сиатъл и Сан Хосе, се охлаждат по-бързо, в сравнение с в други райони, споделя брокерът на недвижими парцели Redfin Corp.

Що се отнася до комерсиалните площи, преструктурирането на Pinterest ще накара компанията за обществени медии да напусне офисите си.

Инвеститорите, които са внимателни поради световния стрес, би трябвало да държат погледа си върху Силициевата котловина, защото разтърсванията в тази съществена промишленост в Съединени американски щати предизвикват вторични земетресения в Европа и отвън нея.
Рискове от банкрути
Покачващите се лихви съставляват опасност за фирмите с подинвестиционен клас, които би трябвало да заплащат, с цел да рефинансират падежиращия си дълг и рискуват да изпаднат в несъблюдение за отговорностите си.

S&P чака просрочията в Съединени американски щати и Европа да доближат надлежно 3.75 и 3.25% до септември, повече от два пъти по отношение на 1.6 и 1.4% през септември 2022 година Песимистичните прогнози от 6 и 5.5% не са изключени, се споделя в разбора на компанията.

Стратегът на Deutsche Bank Джим Рийд написа тази седмица, че „ корпорациите са по-задлъжнели в този момент, в сравнение с по време на огромната финансова рецесия и този цикъл в последна сметка може да бъде по-фокусиран върху корпоративното несъблюдение по отношение на финансовите. “
Криптозима
След като се възползваха от притока на пари по време на ерата на лесните пари, криптовалутите бяха пометени от вълната, образувала се след лихвените покачвания предходната година. Отскоро те отново започнаха да печелят, което се дължи на сигналите, че Фед стопира с покачванията поради опасения, че ще рухнат още банки.

Биткойн ненадейно се облагодетелства от по-широките пазарни разтърсвания, като скочи с към 40% единствено за 10 дни. Анализаторите приписват облагите на пазарните упования, че покачванията на лихвените проценти наближават своя връх, поддържат чувствителни към риск активи като биткойн.

Но има аргументи за нерешителност във връзка с криптоактивите – колапсът на разнообразни високопоставени криптофирми предходната година остави криптоклиентите да поемат огромни загуби, до момента в който управляващите в Съединени американски щати подхващат от ден на ден репресии против най-големите играчи в криптосектора.
Продава се
Покачващите се лихви работят със забавяне във времето, което значи, че въздействието върху сензитивните към лихвите жилищни пазари към момента не се усеща изцяло.

Индексът на проблематичния дълг, формиран от адвокатската адвокатска фирма Weil Gotshal & Manges, сподели, че недвижимите парцели остават най-закъсалият бранш с известна разлика в Европа и Обединеното кралство.

Икономистите също се тормозят, че комерсиалните парцели може да бъдат идващото парче от доминото, което ще падне, в случай че световните банкови проблеми провокират по-широка кредитна рецесия в бранша с няколко трилиона долари, който към този момент е под напън.

Capital Economics сподели, че цените на комерсиалните недвижими парцели в Съединени американски щати са паднали с 4 – 5% от пика си в средата на 2022 година и чака спомагателен спад от 18 – 20%.

Зависимостта на бранша от заеми от дребни и междинни банки, които дават към 70% от неизплатените заеми за комерсиалните парцели, е тревожна, защото тези банки са изправени пред напън върху своята депозитна база, отбелязва компанията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР