Епицентър на повечето големи бедствия - земетресения, наводнения, пожари -

...
Епицентър на повечето големи бедствия - земетресения, наводнения, пожари -
Коментари Харесай

Стихийната 2023-та: Природата взе десетки хиляди жертви

Епицентър на множеството огромни бедствия - трусове, наводнения, пожари - се оказаха Балканите. И тук Господ още веднъж беше българин, както гласи крилатата фраза на телевизионния коментатор Петър Василев - майката-природа несъмнено ни пощади в съпоставяне със съседите ни от Турция и Гърция. Сякаш като дребна отплата, че и без тях сме най-бързо топящата се и най-бедната нация на полуострова и контитента.

Dir.bg ви показва ретроспекция на част от огромните естествени бедствия, сполетели света през тази година, с пожеланието 2024-а да е доста по-спокойна и безоблачна:

Земетръси

Над 50 000 жертви. Стотици хиляди ранени хора и разрушени здания. Милиони, останали без дом. Хиляди изцяло осиротели деца. Щети за милиарди. Това е късата, само че злокобна равносметка от " едно от най-големите естествени бедствия на нашето време ", както генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш назова земетресенията в Турция и Сирия от началото на 2023 година

Всичко стартира на 6 февруари, когато трус с магнитуд 7,8 удари огромни елементи от Югоизточна Турция и Северна и Западна Сирия. Засегнати бяха 13 турски града, а мащабът на нещастието след това се оказа сложен за разбиране и осмисляне.

Епицентърът на земетресението бе на 34 км западно от Газиантеп, което бе усетено в 4:17 часа сутринта турско време. Трус с магнитуд 7,8 няколко часа по-късно безусловно срина десетки градове.

Той бе последван от над 2100 вторични труса, като земята в Турция и Сирия се отвори и прибра вечно близо 50 000 души.

Земята в Турция и Сирия се отвори и прибра вечно близо 50 000 души. Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Голяма зимна стихия прави драмата още по-голяма - сняг затрупва руините, температурите внезапно се срутват, като всичко това попречва избавителните действия. Поради минусовите градуси в региона, оживелите, изключително тези, заклещени под руините, бяха изложени на голям риск от хипотермия. Тогава спасители от целия свят, включително и български, се стекоха в региона, с цел да вадят хора и животни. Живи или мъртви.

Равносметката от земетресението в Турция е покъртителна - минимум 50 000 починали, 214 000 паднали или застрашени от сриване здания и 13 огромни града, които са съвсем напълно разрушени. " Милиони хора в този момент са бездомни и живеят в палатки ", разгласи тогава Урсула фон дер Лайен.

Възрастен турчин и откраднатия му живот. Снимка: АР/БТА
Снимка: БТА

Една от най-болезнено отекналите в целия свят тематики бе обстановката и бъдещето на засегнатите от труса деца. УНИЦЕФ разгласи тогава, че в Турция и Сирия те са към 5 милиона. До първи март от разрушенията са били избавени и регистрирани 1911 деца без живи настойници.

Според медиите към 8,8 млн. души са били наранени в прилежаща Сирия, а смъртните случаи са близо 6000. Техният брой обаче евентуално е доста по-голям.

Спасителна акция в Алепо, Сирия. Снимка: АР/БТА
Снимка: БТА

Смята се, че трусовете са предизвикали вреди на стойност 110 милиарда щатски $, което го прави четвъртото най-скъпо земетресение в историята.

От февруари насам земята се люлее съществено и на север от България. Поредица от трусове в Румъния , някои от които с магнитуд над 5 по Рихтер, доводеха до материални вреди и развалени домове в южната част от страната, само че за благополучие нямаше човешки жертви. Няколко от трусовете бяха усетени и у нас - от Видин, през София до Благоевград.

Земетресенията в Румъния не престават и до през днешния ден.

Не подобен шанс извади Мароко , където мощен трус през септември умъртви близо 3000 души. Епицентърът на мощния трус с магнитуд 6,8 съгласно Геофизическият институт на Съединени американски щати е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат. Националният център за научни и механически проучвания, основан в Рабат, от своя страна уточни, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз.

Мароканските медии оповестиха тогова, че това е най-мощното земетресение, което кралството е записало в миналото. То аргументи и обилни материални вреди в няколко града. Освен в Маракеш, трусът е бил усетен ощуе и в Рабат, Казабланка, Агадир и Есауира, предизвиквайки суматоха измежду популацията. Много хора тогава излязоха по улиците, страхувайки се от сриването на домовете си.

Снимка: AP/БТА

През ноември гневът на земята порази и  Непал . Броят на жертвите на мощното земетресение там доближи 128 души, а ранените бяха стотици. Според непалския Национален сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 6,4.

Последното, надяваме се, за годината мощно земетресение се случи в средата на декември в Китай . Трусът с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер застигна северозападната част на страната, като главните опустошения бяха в провинциите Гансу и Цинхай. Според последни данни там са починали не по-малко от 118 души, а още 500 са потърпевши. Поне 5 хиляди здания бяха разрушени или развалени. Подобно на Турция и Сирия, избавителните интервенции бяха затруднени от температурите, които доближават до -15 градуса по Целзий във високите региони, където се разиграва нещастието.

Земни земетресения бяха регистрирани из цялата планинска система в района - както и в други елементи на Китай, по този начин и в Индия и Русия. Усетени са даже в Казахстан.

Трусът с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер застигна северозападната част на Китай. Снимка: АР/БТА
Снимка: АР/БТА

Водокалипсис

Средиземноморският циклон " Даниел " потопи Балканите през септември. Той провокира тежки наводнения в Гърция, където   починаха 17 души, след като само седмица по-рано страната беше връхлетяна и от страшна стихия. Проливните дъждове и в Турция взеха три жертви. Бедствено бе ситуацията в региона на Царево , където четрима българи изгубиха живота си.

Силен дъжд аргументи огромно наводняване в гръцкия град Волос. Там преливаха реки и канали. Властите приканиха хората да не напущат домовете си, а по искане на кмета полицията забрани придвижването на коли в града. Много пътища в региона бяла заляти, а управляващите предупреждавахада се заобикаля пътуването в цялата страна. Тогава те оповестиха за една жертва и още един човек в неопределеност.

В края на септември Централна Гърция претърпя още една сериозна и тежка нощ, откакто нова вълна от порои заля страната в границите на месец. След " Даниел ", циклонът " Елиас " удари област Тесалия с значителни превалявания и гръмотевични стихии. Библейско нарекоха заличаването в общините на Магнезия и в цялата префектура. Отново Волос, Лариса и Кардица попаднаха в центъра на бурята. Камбаните на църквите предупреждаваха хората за наводнението. Военни с лодки спасяваха хора от приземните етажи цяла нощ.

Затворена за дни остана и националната автомагистрала Атина-Солун, а жертвите на септемврийските потопи станаха общо 17.

Снимка: BulFoto

Трима души починаха при наводнения в региона на Централен Анадол в Турция . Проливни дъждове предизвикаха наводнения и в турския Черноморски район, наводнявайки къщи и работни места също и навътре в страната, най-много в Невшехир и Аксарай.

В Невшехир безжизнените тела на двойка, за която е открито, че е била в автомобил, отвеян от наводнението, до момента в който се е движел, бяха открити на към 500 метра от колата им.

В Аксарай проливният дъжд аргументи и проваляне на пътища, като остави доста хора блокирани в колите им. Екипите на АФАД и турската жандармерия сполучливо избавиха 14 души, само че по време евакуацията бе открито безжизненото тяло на една жена. Двойка, блокирана в автомобила си, съумяла да се избави, само че тримесечната им щерка се изплъзнала от ръцете на 25-годишната си майка и била отнесена от водния поток.

На съдбовния за Балканите 5 септември и българската Община Царево разгласи бедствено състояние, откакто водната буря унищожи мостове и заля здания и улици. Над 2000 души в общината бяха отрязани от външния свят заради потопа. Къщи и хотели останаха без достъп, а ластите приканиха хората да останат на по-високи етажи, защото евакуацията може да бъде по-рискована. " Вече 310 л/кв. м дъжд е паднал в Царево. Може всеки миг да падне върха на България от 342 л/кв. м от 1952 година на к.к. " Свети Константин и Елена ", заяви тогава Меteo Bulgaria.

Река Велека преля при с. Кости и заливаше обитаемото място. Сирени предупреждаваха популацията на общината да се изтегля на по-високи места, където нямат достъп прииждащите води.

Тотален потоп заля и Ахтопол, посочваха фрагменти в обществените мрежи. Бедстващи хора имаше и на къмпинг в два хотела в Царево, както и в Арапя. В ниската част на къмпинга имаше потопени каравани и наводнени здания, както и отнесени коли в морето. Рано същата заран воден смерч беше следен и в региона на Тюленово, Североизточна България, а видео сподели по какъв начин силата на въздуха върти като центрофуга морската вода.

Надеждите, макар ужаса, да се разминем без жертви се оказаха напразни - водната буря погълна четрима българи на 5 и 6 септември, измежду които ръководителят на Районния съд в Царево арбитър Мария Москова и нейната щерка доктор Даниела Йорданова. Още двама мъже изгубиха живота си по време на водното злополучие, а в страната беше разгласен народен печал.

Кошмарните мигове по Черноморието: Арапя, Китен и Царево. Колаж: Dir.bg
Кадри: Фейсбук Meteo Balkans и Julia Popova

На 14 септември светът осъмна със страшната новина, че жертвите на пагубното наводняване след бурята " Даниел " в Либия могат да доближат и 20 000 души, откакто пристанищния град Дерма беше безусловно залят от приливни талази след скъсването на стените на 2 язовира. Хората са спели, до момента в който водата е прииждала, сподели кметът Абдулменам Ал Гаити пред локална телевизия. Изчисленията му се основават на броя на областите, изцяло унищожени от наводненията. Дотогава формалната информация бе за над 5000 починали и над 10 000 в неопределеност. Спасителни екипи от Египет, Тунис, Италия, Испания и Турция отидоха там, с цел да оказват помощ за търсене на оживели.

Водокалипсисът не пожали и Италия . През май северната част на страната беше залята, като пагубните наводнения в област Емилия-Романя взеха десетки жертви.

На 2 ноември Бурята " Киърън " връхлетя Западна Европа , отнемайки живота на шест души и довеждайки до затварянето на учебни заведения, летища и железопътни линии. Шофьор на камион почина, смачкан от дърво, повалено от бурния вятър във Франция , където управляващите в град Хавър осведомиха за друга жертва. Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен съобщи, че с изключение на за гибелта на водач на камион има и информация, че са ранени 15 души, включително и седем пожарникари.

Съборени от бурния вятър дървета са лишили живота на жена в испанската столица Мадрид , а друга жена почина при същите условия в Южна Нидерландия , оповестиха от локалните спешни служби и полицията. В белгийския гранд Гент бе открито, че жертвите са две - дете на пет години и 64-годишна жена от Германия .

Бурята " Киърън " следва пътя на предходната две седмици преди този момент стихия " Бабет ", която пък докара до наводнения в Северна Ирландия и елементи от Англия .

Бурята " Киърън " вилня из Европа две седмици след " Бабет ". Снимка: АР/БТА
Снимка: AP/БТА

По същото време много по-на изток - в прилежаща Турция , стихия, съпроводена с пороен дъжд, връхлетя и Истанбул. Небето над града беше осеяно от светкавици в разгара на стихията. В продължение на близо един час се изсипа такова количество дъжд, че доста квартали на мегаполиса се оказаха наводнени. Водата заля улици, площади, паркове, аргументи тапи по мостовете и главните пътни артерии. Потопът наводни и пистите на интернационалното летище на Истанбул. Много самолети не можаха да се приземят и бяха пренасочени към други летища. Редица спирки на метрото се оказаха под вода. Отменено бе придвижването по доста линии. Тълпи от хора задръстиха спирките на метрото, рейсовете и трамваите. Движението на моторните транспортни средства бе прекратено на доста места в града. Шахтите в покрития пазар Капалъчаршъ преляха, което сътвори компликации за туристите и търговците. Кварталите Купкапъ и Беязът бяха наводнени, пътищата в региона Кючюкчекмедже се трансфораха в реки.

На 20 декември повече от 17 000 души бяха евакуирани от зоната на наводненията в лагери за краткотрайно настаняване в южния щат Тамил Наду в Индия , който беше обиден от проливни дъждове. Животът в засегнатите региони бе неподвижен, пътищата - наводнени, превозът не функционираше и всички образователни заведения бяха затворени.

Четири тайфуна през интервала пък предизвикаха тежки загуби в Китай , като последните събития доведоха до неочаквани наводнения и стотици свлачища в южните региони, до момента в който северът и североизток претърпяха рекордни дъждове и евакуации. Щетите от бедствието за Поднебесната са в размер на над 42 милиарда евро.

Гръмотевични стихии и торнада в Съединени американски щати също са нанесли съществени вреди през първата половина на 2023 година " Мюних ре " ги прави оценка на 35 милиарда $.

Над 20 са жертвите на опустошителното торнадо в Съединени американски щати през април. Проливни дъждове и ветрове със скорост от над 100 км/ ч унищожиха хиляди домове в осем щата. Стотици хиляди семейства пък останаха без ток, откакто прекършени дървета прекъснаха електропроводи. Някои от починалите са били затиснати от покривите на къщите си.

Шестима души починаха и през декември при прекосяването на торнадо през Тенеси, а 62 бяха приети в болница, като стотици домове бяха съществено развалени.

Баща избавя детето си след опустошителното торнадо в Съединени американски щати. Снимка: АР/БТА
Снимка: БТА/АР

Пожари

Разрушителните пожари в Гърция през това лято изпепелиха повече от 1600 квадратни километра земя и лишиха живота на над 20 души. Хиляди поданици на десетки селища бяха евакуирани. Около половината от опустошените горски, селскостопански и други терени бяха в големия пожар край Александруполис - най-големия в Европа от повече от двайсет години. Огънят там наподобява е довършил започнатото от миналогодишните пожари в горския резерват Дадия и е нанесъл евентуално невъзстановими вреди.

Атина също беше наранена от големите летни пожари. Снимка: Getty Images
Снимка: Milos Bicanski/Getty Images

Десетки големи пожари горяха в Гърция през август, а този, вилнял в Североизточна Гърция в продължение на 11 дни, е унищожил територия, по-голяма от град Ню Йорк, заяви през август Службата на Европейския съюз по изменението на климата " Коперник ".

Над 80 % от територията на страната бе задимена през летния месец. Димът се разпростираше на 1200 километра от гръцките крайбрежия даже достинга Малта и Сицилия. В пламъци бяха и покрайнини на Атина, а в застрашените региони бе оповестена евакуация.

Напрежението и у нас нарастна, когато кметът на община Кирково разгласи, че пожарът към този момент е на към 10 км от българо-гръцката въздушна граница. Като по знамение обаче той не се трансферира в страната ни.

Властите в Канада месеци наред се бореха против унищожителните пожари в разнообразни елементи на страната. Десетки хиляди хора бяха принудени да изоставен домовете си, а част домовете им след това изгоряха. Опожарени бяха територии почти колкото цяла България. Пламъците развиваха такава чудовищна сила, че гасенето беше станало невероятно: горещината бе толкоз жестока, че никой не можеше да се приближи до пожара. " А да гасиш от горната страна с вода от самолети - от това няма съвсем никакъв резултат ", изясни през август специалист.

Хиляда и 100 души бяха в неопределеност две седмици след опустошителния пожар на хавайския остров Мауи , а ФБР прикани роднините на изчезналите да дадат ДНК проби, с цел да оказват помощ за тяхното търсене.

До момента бе публично доказана гибелта на 115 индивида.

Пожарът на Мауи е най-смъртоносният в Съединени американски щати през последния един век, отбелязва Агенция Франс Прес. Огнената буря унищожи съвсем изцяло Лахайна - известен измежду туристите исторически град, който имаше население от 12 хиляди души преди пожара.

Шестима български студенти се оказаха в епицентъра на пожарите в Хавай, а околните им с дни нямаха връзка с тях. Младежите, които бяха част от група от 39 нашенци на бригада на острова, за благополучие се оказаха живи и здрави.

Огненото опустошаване на Мауи. Снимка: АР/БТА
Снимка: БТА/AП
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР