Епидемията от свинска чума през последните седмици засяга бизнеса на

...
Епидемията от свинска чума през последните седмици засяга бизнеса на
Коментари Харесай

Aфриканската чума по свинете разболя бизнеса на румънските фермери

Епидемията от свинска чума през последните седмици визира бизнеса на румънските фермери, които са принудени да пожертват хиляди животни. Над 3 000 свине бяха умъртвени в окръг Браила поради вируса, а управляващите оповестиха, че евтаназията на животни ще продължи в идващите дни.

Румънските фермери са наранени поради огромния брой свине, които са принудени да пожертват, и някои оповестиха, че ще се откажат от този бизнес. Например производителят на салами " Карнипрод Тулча " - бизнес за 18 милиона евро, управителен от Николае Чуляк, разгласи, че ще се откаже от развъждане на свине, откакто африканската чума по свинете засегна над 40 000 негови животни.

" Стигнахме до 29 000 убити свине от общо 45 000, които следва да бъдат убити и изгорени. Трябва да унищожим и 500-600 тона свинско месо на склад. Тук сме в сериозна зона наоколо до Делтата на Дунав. В бъдеще ще купуваме свинско месо от други производители ", съобщи Николае Чуляк пред в. " Зиарул финанчиар ".

Фермерите предизвестиха, че над 65 000 свине следва да бъдат пожертвани в цялата страна поради вируса на африканската чума, който е открит и в окръзи, като Сату Маре, Бихор, Констанца, Яломица, Браила. Най-новото огнище бе намерено в сряда в окръг Сълаж и това ще повлияе за увеличение на вноса.

Според данни на статистическата работа на Европейски Съюз Евростат през първите четири месеца на 2018 година вносът на свинско месо е повишен с 30 % по отношение на миналата година, достигайки до над 140 милиона евро през април 2018 година През 2017 година румънците са консумирали свинско месо от импорт на стойност 475 милиона евро.

В средата на юли румънските управляващи желаеха помощ от Европейски Съюз за фермерите, наранени от вируса на африканската чума по свинете.

" Сметнах за належащо, уважаеми сътрудници, да ви осведомявам и да употребявам тази среща, с цел да желая от името на моята страна помощ. Изпратих на двамата европейски комисари господин Фил Хоган и Витянис Андрюкайтис молба за съответна финансова помощ, с цел да можем да помогнем на румънските фермери, които са съществено затруднени от наличието на този вирус и от радикалните ограничения, които би трябвало да бъдат взети ", съобщи румънският министър на земеделието.

В сряда Националната санитарно-ветеринарна работа заяви за нов случай на африканска чума по свинете, открит в окръг Сълаж, при два натрупа на диви свине в гора в село Майерище, което се намира покрай границата с окръзите Сату Маре и Бихор.

След потвърждаването на диагнозата от Института по диагностика и здраве на животните в Букурещ - Национална референтна лаборатория за диагностика и здраве на животните, ветеринарните служби се намесиха незабавно, разгласи Националната санитарно-ветеринарна организация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР