Епидемия от холера, салмонела, хепатит и чревни инфекции дебне по

...
Епидемия от холера, салмонела, хепатит и чревни инфекции дебне по
Коментари Харесай

Опасения: Дебнат ли ни холера, салмонела, хепатит и чревни инфекции по бреговете на Черно море?

Епидемия от холера, салмонела, хепатит и чревни инфекции дебне по крайбрежията на Черно море . Такива са опасенията на здравните управляващи в Украйна след взривяването на язовирната стена на „ Нова Каховка “, оповестява Би Би Си Русия.

Министерство на здравеопазването в Украйна оповестява за нараснала микробиологична интензивност по повърхността на черноморската вода в Одеска област. Припомняме, че там плажовете са затворени от няколко дни, като от през днешния ден има и предизвестие на не се употребява черноморска риба и други морски блага. Унищожени са над 200 кг риба, тъй като не е отговаряла на санитарните условия.

Румънските управляващи чакат замърсяването да доближи курортните им градове до десетина дни

Припомняме, че на 10 юни Държавната екологична ревизия в Украйна записва обилни промени в химичния състав на пробите от морска вода на Одеското крайбрежие. Солеността на водата на Одеското крайбрежие е съвсем три пъти по-ниска от естествената, а наличието на желязо е 3-5 пъти по-високо от естественото. Четири дни по-късно ситуационна в региона не се е трансформирала значително, оповестяват управляващите в страна.

„ Най-голямата опасност е, че водата е отнесла голямо количество битови боклуци от 15 хектара сметища в региона. Въпросът е какъв брой мощна е токсичността . Трябва да се създадат спомагателни разбори за хербициди и пестициди или дали има остатък от токсични субстанции от минерални торове, тъй като тези субстанции оказват напън и могат да причинят гибелта на рибните запаси и живите организми “, сподели Михайло Хорев, някогашен зам.-министър на екологията и естествените запаси в Украйна.

Към момента всички измервания у нас са в норма

Проби, взети от морската вода на плажовете в Одеска област след взривяването и разрушаването на язовирната стена на „ Нова Каховка “ в Украйна, демонстрират съществуването на салмонела и други патогени, които провокират чревна зараза. Това разгласи по време на брифинг Павел Буланович, шеф на отдела по екология на Одеската регионална военна администрация, читиран от РБК-Украйна.

„ Зад микробиологията има предизвестие. Днес са открити три проби, съдържащи салмонела и патогени на чревни инфекции “, съобщи Буланович и прикани локалното популацията да не посещава плажните линии и най-много да не плуват в морето, както и да не употребяват морски блага.

Водата от язовира към този момент се е вляла в река Днепър

Властите в Румъния също са обезпокоени. Те чакат черноморската вода в курортните градове Сулина, Наводари, Констанца, Ефорие и Мангалия да не става за къпане след към десетина дни. Всичко зависи от теченията и скоростта напразно, настояват специалистите.  

Родни еко деятели пък се притесняват, че нечистата вода ще доближи родното Черноморие тъкмо в разгара на летните отпуски (през юли). В обществените мрежи към този момент има суматоха – майки се тормозят дали да заведат децата си на море у нас.

Няма данни за замърсяване в региона на българското черноморско крайбрежие след взривяването и разрушаването на язовир „ Нова Каховка “ на река Днепър в Украйна и последвалото наводнение на региона, оповестиха от държавната пресслужба. 

Няма данни за замърсяване и наоколо до Румъния и Молдова

Във връзка с бедствието Министерството на околната среда и водите ускори мониторинга, проследявайки въздействието върху Черно море на водите по течението на Днепър. Данните от мониторинга демонстрират, че все още не са установени превишения по следените индикатори – петролни артикули, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Засега замърсяване има единствено в региона на Одеса, а Министерството на околната среда и водите е упълномощило математическото моделиране на евентуалното разпространяване на разлива към българската част на Черноморието.  Министерството на туризма от своя страна удостовери, че всички плажове по българското Черноморие са в подготвеност за своевременна реакция при вероятно замърсяване на водите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР