Епидемиологът Роб Уолъс твърди, че начинът, по който отглеждаме животни

...
Епидемиологът Роб Уолъс твърди, че начинът, по който отглеждаме животни
Коментари Харесай

Учени: Следващата пандемия ще дойде от индустриалните ферми

Епидемиологът Роб Уолъс твърди, че методът, по който отглеждаме животни за месо и кожа в индустриални количества, освен ще сътвори по-смъртоносни вируси, само че и че идващият патоген може да убие милиард души.

През декември 2020 година 101 000 пилета в гигантска плантация покрай град Астрахан в Южна Русия стартират да падат и да умират. Тестовете на държавния проучвателен център разкриват, че измежду тях циркулира относително нов и доста гибелен вариант на птичи грип, прочут като H5N8. През 2021 година се схваща, че 7 души са инфектирани точно с варианта H5N8. Симптомите не са тежки, само че това е първият път, в който H5N8 се трансферира на хора от птици.

Стигна се до там Русия публично да разгласи, че предаването на H5N8 от човек на човек скоро ще се развие, а работата по създаването на ваксина би трябвало да стартира неотложно. Новината обаче остана незабелязана за огромните медии.

Само преди няколко седмици в Китай различен вариант на птичия грип - H5N6, заразява за пръв път хора.

До началото на този месец повече от половината от всички 48 инфектирани са умряли, което допуска, че H5N6 мутира и е извънредно рисков.

Засега казусът е под надзор, само че учените са уверени, че идната пандемия ще пристигна от индустриалните ферми .

Промишлено отглежданите животни живеят в извънредно тесни и мръсни пространства с дребен или никакъв достъп до слънчева светлина. Тези условия са идеална среда за развиването и предаването на вирусите.

Фактът, че индустриалните ферми разчитат доста на ваксини и антибиотици също кара вирусите да еволюират към по-устойчиви форми. Междувременно животните, гледани в неприятни условия имат ниска имунна система, което улеснява инфекциите.

 В полска плантация за норки откриха вариант на ковид, който може да се предава на хора Виж още

СЗО подозира, само че няма доказателства, че Ковид-19 също е обвързван с интензивното развъждане на животни. Големите епидемии през последните 30 години, в това число Ку-треската в Холандия и огнища на високопатогенен птичи грип, са свързани точно с интензивно отглеждане на животни .

С повече от 20 милиарда пилета и близо 700 милиона свине, които се отглеждат във всеки един миг, Роб Уолъс твърди, че възможностите за появяването и разпространяването на нови грипни варианти и разновидности към хората са по-високи след като и да е било.

Той е подсилен от Сам Шепард, биолог от университета в Бат, който споделя, че несъразмерната приложимост на антибиотици, пренаселеността и генетичното подобие сред животните обезпечават идеални условия за доста бактерии, вируси и други патогени да се сливат, мутират, популяризират и по-късно да се трансферират върху хората.

Появата на респираторни болести като МЕРС при камилите, Ковид във фермите за норки и Луда крава при говедата допуска, че интензивното развъждане, на което и да е животно, усилва рисковете от зараза.

Мариус Гилбърт, епидемиолог от Брюкселски свободен университет, твърди, че бързото интензифициране на птицевъдството, прави вирусите на птичия грип по-опасни.

Според специалистите евентуална пандемия от птичи грип би могла да бъде доста по-смъртоносна от Ковид-19.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР