Епидемиологът Мира Кожухарова призова също в студиото на БиТиВи за

...
Епидемиологът Мира Кожухарова призова също в студиото на БиТиВи за
Коментари Харесай

Епидемиолог: От години нямаме 95% покриваемост на ваксинация от морбили

Епидемиологът Мира Кожухарова прикани също в студиото на БиТиВи за имунизация. Тя уточни, че това може да стане във всеки един миг, а даже и да има сложена втора ваксина и това да не се знае, третата няма да навреди.

" От години нямаме 95% покриваемост на имунизацията ", призна Кожухарова и изясни, че това е извънредно рисково, защото е заплашен груповият имунитет.

В инфекциозното поделение на болничното заведение в Благоевград са настанени 7 деца и 2-ма възрастни.

" Децата са в приблизително до тежко положение. Едно от тях е с тежка дихателна непълнота. Засега е нормализирано. Едно от дребните деца е с пневмония. Всички те са от Разлог ", сподели дежурният доктор на болничното заведение в Благоевград доктор Лазарова. Тя добави, че болните са заразни 5-6 дни след началото на първите обриви.

27-годишен, инфектиран с морбили, е настанен в реанимацията на болничното заведение. Той е в тежко положение, само че устойчиво, бил е с дихателна непълнота, което е обикновено клинична картина при затруднения от морбили.

Самото детско поделение в болничното заведение в Разлог, откъдето потегля болестта, е затворено, като е поискана поддръжка от полицията, с цел да може да се предотврати излизане и разпространяване на инфекцията.

Всички контактни със болни от морбили ще бъдат арестувани в болничното заведение, до момента в който мине инкубационния интервал.

Смята се, че инфекцията, избухнала в детското поделение в Разлог, е вътреболнична. Заразата се придвижва по въздушно-капков път и е извънредно елементарно неимунизиран да се разболее.

" Децата, настанени в софийската болница " Света Анна " са в устойчиво положение ", сподели лекар Лъчезар Панчев. Те са под непрекъснато наблюдаване, едното дете е с пневмония - затруднение от морбили.

Все още дали това е тъкмо морбили, не е потвърдено, защото лабораторните проучвания се чакат при започване на идната седмица. Но клиничната картина на всички признати демонстрира съвсем несъмнено за лекарите, че става въпрос за зараза морбили.

Лъчезар Панчев прикани за имунизация.

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че в България към този момент има пет потвърдени случая на морбили, като четири от заболелите са деца, а петият е 37-годишна жена от София.

Малко по-късно се откри, че още 12 деца от Благоевградско са със подозрение за заболяването.

В началото на 2017 година вследствие на импорт на морбили от пътуващи до наранени страни, у нас породиха епидемиологични гърмежи в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана.

Бяха открити 165 болни - главно измежду ромски деца, като огромната част от заболелите бяха неимунизирани.

Стигна се и до смъртен случай - 10-месечно бебе от пловдивския квартал " Столипиново " умря от шарката.

През 2018 година в България бяха регистрирани 13 случая на болни от морбили, при непознати жители, обитавали в България и при български жители, пътували в страни с епидемиологично разпространяване на болестта. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР