ЕП гласуват втория мандат начело на ЕК на Урсула фон

...
ЕП гласуват втория мандат начело на ЕК на Урсула фон
Коментари Харесай

ЕП гласуват втория мандат начело на ЕК на Урсула фон дер Лайен на 18 юли

ЕП гласоподават втория мандат отпред на Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен на 18 юли
Още на 18 юли Европейският парламент може да гласоподава дали да поддържа втори петгодишен мандат на Урсула фон дер Лайен като ръководител на Европейска комисия, заяви “Политико ”. Това стана допустимо, откакто водачите на Европейски Съюз утвърдиха на среща на върха в Брюксел в четвъртък номинацията на германката, както и предлагането премиерката на Естония Кая Калас да поеме външнополитическата работа на Европейски Съюз,
а някогашният министър-председател на Португалия Антониу Коща да оглави Европейския съвет.
“Ние вършим страховит екип ”, съобщи Кая Калас след срещата, до момента в който Коща разгласи, че е “доволен ” от хората, с които ще работи.

Гласуването не мина леко, защото по-рано през седмицата италианската премиерка Джорджа Мелони даде ясно да се разбере на сътрудниците си, че е ядосана, че е оставена отвън договарянията за висшите постове,
откакто стана ясно, че шестима водачи от Европейски Съюз са се разбрали авансово за кандидатурите.
В четвъртък вечерта Мелони се въздържа да поддържа втори мандат на Фон дер Лайен и гласоподава срещу Коща и Калас. Унгарският министър председател Виктор Орбан пък гласоподава срещу шефката на Европейска комисия.

Този път тя има потвърден опит в тази игра, само че доста от партиите, които я поддържаха тогава – като националистическата полска партия “Право и правдивост ”, няма да го създадат в този момент.
Интересно какво ще създадат и депутатите от десния блок “Европейски консерватори и реформисти ”
на ядосаната Мелони, които са трета политическа мощ в Екологичен потенциал. И дали вотът няма да се окаже възмездие на италианската премиерка против водачите на Европейски Съюз, които я оставиха отвън диалозите за висшите постове в Европейски Съюз.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР