Ентусиасти риболовци от Велики Преслав и Шумен откриха улова на

...
Ентусиасти риболовци от Велики Преслав и Шумен откриха улова на
Коментари Харесай

Рибари на молебен за слука и опазване на „балканката“

Ентусиасти рибари от Велики Преслав и Шумен откриха улова на пъстървови риби с водосвет край река Голяма Камчия, отслужен от отец Неделчо през уикенда. Молебенът е за здраве, слука и най-вече за запазване на балканската пъстърва в реката. Риболовците от клуб „Чисти брегове“ даже го увековечиха с видеоклип в обществените мрежи за наслада на хиляди запалени въдичари. С Божията помощ и молитва запалянковците вършат всичките си иницативи, в това число и зарибяванията на реката с „балканки“ и „американки“. Последното било предходната есен, посочи членът на УС Георги Майсторски.
 Рибарите от клуб  Молебенът може да се стори и от багажника на кола край реката.
Тази година реката е под режим „хвани-пусни“ за балканската пъстърва. От 5 януари е заповедта на министъра на земеделието Румен Порожанов за сектора на реката от Омуртагов мост до вливането в язовир „Тича“. Всяка уловена балканска пъстърва би трябвало незабавно да се връща в реката, без значение на положение и размер. Нарушителите ги грози санкция от 1500 до 3000 лева Вече са сложени 15 предупредителни табели в региона. Разбира се, има и несъгласни въдичари, които са потрошили една.

Нарушителите би трябвало да знаят, че доброволци от клуба ще наблюдават всеки ден и ще рапортуват за нередности на инспекторите от Изпълнителната организация по риболовство и на чиновниците на Държавно горско стопанство. Ентусиастите умуват да си закупят и дрон, с който да наблюдават какво се случва по реката. Целта им е „балканката“ да се развъди, а регионът да стане място за отдих, спорт и отмора, където могат да се организират и интернационалните спортни шампионати.

Майсторите риболовци отново могат да ловят риба, да вземем за пример „американка“ /дъгова пъстърва б.а./, от която има и екземпляри по 5 кг., изясняват от „Чисти брегове“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР