Ентусиасти от Искърското дефиле са се заели да възстановяват стари

...
Ентусиасти от Искърското дефиле са се заели да възстановяват стари
Коментари Харесай

Ентусиасти възстановяват стари пътеки във Врачанския Балкан, за да развиват туризма

Ентусиасти от Искърското дефиле са се заели да възвръщат остарели планински пътеки във Врачанския Балкан и да развиват туризма в региона. Пламен Кръстев от с. Оплетня описа, че дружно с Полина Аврамова от началото на годината към този момент са разчистили и облагородили една забравена пътека, която преди време е била най-краткият път до Враца.
„ Това е остаряла пътека, има митове за нея. На места я разширихме и поставихме горски маси и пейки. Като тръгне човек, може да се наслаждения на неповторими гледки “, показа Пламен.
Маршрутът стартира от каптажа на селото и върви в посока на махала " Русинов дел ", с. Миланово. След прекосяване на най-високия връх Бегличка могила с височина 1480 м туристите могат да се върнат още веднъж в село Оплетня през подслон „ Краси “, или да продължат към хижа „ Пършевица “ и Враца. 
Въпреки по-голямата денивелация тук-там, пътеката е налична за всички, безапелационен е Пламен Кръстев. Предстои на мястото да се слагат маркировка и табели, а всичко се прави с персонални средства на двамата и непринуден труд.  
Освен тази пътека, Пламен Кръстев и Полина Аврамова имат създадени и други направления, които занапред ще демонстрират.
„ Селото ни е покрай София и е комфортно място за разходка за един уикенд, споделя той. Имаме и пай маршрут, който се минава за не повече от четири часа и потегля от началото на долината. Има сложени към този момент пейки, маси, габиони, горска тоалетна. Тъй като има и подобаващ заслон, считаме да организираме на мястото и горски фестивали на друга тема “, описа Кръстев.
Намерението е първият фестивал да е фолклорен и да се организира още това лято, към 10 юни, когато е събора на с. Оплетня. Работи се към този момент и по второто събитие – рок-фестивал.
„ Разговаряме с рок-групи и в случай че се отзоват - ще създадем и него “, изясни Пламен Кръстев. В региона са създали и терен за палатков лагер, където взаимно с Природен парк „ Врачански Балкан “ да организират екологични образования за деца./БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР