Енцелад, една от луните на Сатурн, е водещ кандидат в

...
Енцелад, една от луните на Сатурн, е водещ кандидат в
Коментари Харесай

Шансът на Енцелад да има живот се увеличава, според нови изследвания

Енцелад, една от луните на Сатурн, е водещ претендент в търсенето на извънземен живот в нашата слънчева система. Ново изследване усъвършенства степента на възможност на луната да има някаква форма на живот.

Учените са разкрили, че при изискванията на Енцелад, могат да живеят и да се развиват микроби, известни като метаногенни аркаи, които да създават метан от въглероден двуокис и водородни газове.

Изследователите допускат, че геохимичните реакции в скалистото ядро на Енцелад биха могли да произведат задоволително метан, с цел да поддържат живота на такива микроби. Това, съгласно тях, дава късмет за  съществуване на хипотетична екосистема за подобен живот на луната на Сатурн.

За да стигне до тези изводи, изследователският екип, управителен от Саймън Ритман от Университета във Виена, употребява неповторими газови композиции и лаборатория, в която пресъздава средата, която се допуска, че съществува на Енцелад. След това учените култивират три разнообразни типа микроскопични организми в тази среда.

Изследователите откриват, че измежду типовете, които се отглеждат, Methanothermococcus okinawensis е кадърен да създава метан, макар съществуването в околната среда на съединения, инхибиращи растежа.

Резултатите на изследването са оповестени в списание Nature.

Под ледената кора на Енцелад се крие голям океан, а в южния му полюс има хидротермална активност. Този сателит от Сатурн също натрупва топлината от търкане със Сатурн и е дом на голям брой съединения, които също са постоянно срещани на Земята – молекулярен водород, метан, въглероден диоксид.

Бъдещите задачи за наблюдаване на луната на Сатурн биха могли да употребяват тези проучвания при търсене на евентуален живот, като съберат най-подходящите данни. Много организации, в това число НАСА, обмислят опцията да доближат Енцелад, с цел да извършат директни наблюдения.

Джефри Марси, пенсиониран професор по астрономия в калифорнийския университет Бъркли споделя пред изданието Astrowatch, че такива задачи няма даже да се нуждаят от кацане, с цел да събират нужната информация. Просто галактически транспортен съд, преминаващ през многото газови петна на Луната, може да събере задоволително проби, с цел да направи съответните връзки.

Научаваме от ден на ден за ледените водни светове в нашата слънчева система и от това, което знаем, наподобява все по-вероятно Енцелад да е приютил познати или непознати форми на живот. Разбира се, не можем да знаем сигурно това, до момента в който галактическа сонда не дойде на луната на Сатурн, само че до тогава сходни проучвания ще натрупват задоволително информация, която да помогне на задачата да бъде сполучлива.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР