Енергийният регулатор поиска от топлофикациите да представят до края на

...
Енергийният регулатор поиска от топлофикациите да представят до края на
Коментари Харесай

КЕВР иска топлофикациите да предложат облекчени плащания през зимата

Енергийният регулатор изиска от топлофикациите да показват до края на октомври проекти за дейна връзка с клиентите си за потреблението и предстоящите сметки, както и да им предложат облекчени заплащания – разсрочено, на равни вноски или друго. Целта е да не се основава напрежение и недоразумение от страна на клиентите за образуването на сметките им.

Цената на топлинната сила от 1 юли 2021 година е приблизително с 16 на 100 по-висока по отношение на пролетта, а в София – с 20 %. Тогава бяха направени промени във образуването на цените и те към този момент се дефинират за една година с опция при огромна смяна в цената на природния газ да се преизчисляват след шест месеца. Така на 1 януари 20222 година се обрисува съществено повишаване на парното и топлата вода, защото годишната цена е изчислена при струващ 45.76 лева./МВтч природен газ. През октомври обаче неговата цена е 95.45 лева, а прогнозите на " Булгаргаз " за декември са цената да доближи 107 лева

Действията на регулатора са превантивни, защото се чака обществено напрежение след януарското покачване на цените на топлоенергията.

" Предвид идния есенно-зимен отоплителен сезон 2021-2022 година Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), като регистрира комплицираната интернационална и вътрешна конюнктура вследствие на динамичността на цените на горива и сила, припомня на топлофикационните сдружения да подхващат съответни ограничения за допустимо най-широко информиране на своите клиенти по отношение на обичайно по-високото ползване на топлинна сила ", написа регулаторът.

От топлофикациите се желае да уведомят потребителите си за настъпилите промени в нормативната уредба, свързани със периоди и уговорките на потребителите, както и да им дават изчерпателна информация за съществуващи благоприятни условия за облекчение заплащането на употребената от тях топлинна сила ", написа ръководителят на КЕВР Иван Иванов до шефовете на топлофикационните сдружения в страната.

Те би трябвало всеки месец да осведоми от време на време и по подобаващ метод клиентите си (на електронната си страница, посредством осведомителни известия до медиите и по други осведомителни канали) за размера на създадената и подадена към потребителите топлинна сила. Изисква се къс и явен разбор за нараснало или понижено ползване, в съпоставяне със същия месец на предходния регистриран интервал. Така хората ще могат да управляват по-лесно потреблението си и да възнамеряват своите разходи;

Топлофикациите ще са длъжни да изясняват интензивно и непрекъснато по какъв начин клиентите да покачат енергийната си успеваемост и рационално да употребяват топлоенергията. Същото се отнася и акция за наложителната промяна на топломерите и водомерите с такива с отдалечено отчитане.

Трябва и да работят гъвкаво с изпаднали в затруднено финансово положение консуматори. Това би могло да включва опциите за разсрочване на отговорности, възнаграждение на равни месечни вноски и други подобаващи положителни практики, показват от КЕВР. Предлага се топлофикациите да вкарат и други ограничения посвоя преценка, според от профила и спецификата на клиентите, метода на образуване на ежемесечните фактури и характерни за лицензионната територия фактори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР