Енергийният преход е седмична рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода

...
Енергийният преход е седмична рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода
Коментари Харесай

Енергийният преход: Европа предлага по-бърз и лесен достъп до парите за зелени инвестиции

Енергийният преход е седмична графа на ДЕБАТИ.БГ, отдадена на прехода от силата на 19. век – въглищните централи, и силата на 20. век – петролна и газова сила, към модерната сила на нашата епоха – зелените възобновими източници. Зелена договорка е дълготрайна политика на Европейски Съюз, която цели да се понижат нездравословните излъчванията с най-малко 55% до 2030 година, спрямо равнищата от 1990 година В дълготраен проект задачата е Европа да бъде първия континент с безпристрастен климат до 2050 година Всички 27 държави-членки на Европейски Съюз са се заели в нея. България също има своите задължения, заложени и в Плана за възобновяване и резистентност. Декарбонизацията на енергийния бранш у нас цели въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия да намалеят с 40%, вземайки изходните равнища от 2019 година Целта за понижаване на излъчванията би трябвало да бъде реализирана през 2025 година
През миналата седмица – в сряда, Европейският съюз показа проектите за наша лична „ Зелена договорка “, която да понижи бюрокрацията и да даде данъчни облекчения в процеса на прехода към чиста сила.

Индустриалният проект „ Зелена договорка “ (Green Deal Industrial Plan) ще „ увеличи конкурентоспособността на европейската промишленост с нулеви излъчвания “ посредством опростяване на нормативната уредба, ускорение на достъпа до финансиране, повишение на уменията и създаване на „ устойчиви “ вериги за доставки посредством нови търговски покупко-продажби, се споделя в изказване на Европейската комисия.

Предложенията, които ще бъдат разисквани от водачите на Европейски Съюз идната седмица, ще дават 250 милиарда евро от съществуващите фондове на Европейски Съюз за екологизиране на индустрията, в това число предложение на данъчни облекчения за предприятията, които влагат в технологии за нулеви въглеродни излъчвания.

В тирада пред кореспонденти в сряда ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че пакетът от ограничения ще обезпечи „ равни условия “ в международен мащаб. „ Европа е решена да поведе революцията в региона на чистите технологии “, добави тя в изказването си.

Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, съобщи:
„ Имаме неповторимата опция да покажем пътя с експедитивност, упоритост и целенасоченост, с цел да осигурим водещата роля на Европейски Съюз в бързо развиващия се бранш на нулевите технологии. Европа е решена да оглави революцията в региона на чистите технологии. За нашите компании и хора това значи да трансфорат уменията си в качествени работни места, а нововъведенията – в всеобщо произвеждане, с помощта на по-опростена и бърза рамка. По-добрият достъп до финансиране ще разреши на нашите основни браншове за чисти технологии бързо да усилят мащаба си. “
Планът се основава на предходни начинания и разчита на мощните страни на единния пазар на Европейски Съюз, като добавя настоящите старания в границите на Европейската зелена договорка и REPowerEU. Той се основава на четири стълба:
1. Предвидима и опростена регулаторна среда;
2. По-бърз достъп до финансиране;
3. повишение на уменията,
4. отворена търговия за устойчиви вериги за доставки.
Предвидима и опростена регулаторна среда
Първият дирек на проекта е обвързван с по-опростена регулаторна рамка.

Комисията ще предложи Закон за индустрията с нулево чисто ползване, с цел да се дефинират задачите за индустриален потенциал с нулево чисто ползване и да се обезпечи регулаторна рамка, подобаваща за бързото му внедряване, като се подсигурява опростено и ускорено издаване на разрешителни, поощряване на европейски стратегически планове и създаване на стандарти в поддръжка на разширението на технологиите на целия обединен пазар.

Рамката ще бъде допълнена от Закона за сериозните първични материали, с цел да се обезпечи задоволителен достъп до материали, като редкоземните, които са жизненоважни за производството на основни технологии, и от промяната на структурата на пазара на електрическа енергия, с цел да могат потребителите да се възползват от по-ниските разноски за възобновими енергийни източници.
По-бърз достъп до финансиране
Вторият дирек на проекта ще форсира вложенията и финансирането на производството на чисти технологии в Европа. Публичното финансиране, в комбиниране с по-нататъшния прогрес във връзка с Европейския съюз на финансовите пазари, може да отключи големите количества частно финансиране, нужни за прехода към зелена стопанска система, споделят от Европейска комисия.

В рамките на политиката в региона на конкуренцията Комисията има за цел да подсигурява равнопоставеност в границите на единния пазар, като в същото време улесни страните членки при отпущането на нужната помощ за ускорение на екологичния преход. За тази цел, за ускорение и опростяване на отпущането на помощи, Комисията ще се съветва с страните членки по отношение на изменената Временна рамка за държавните помощи при рецесия и ще преразгледа Общия правилник за групово освобождение в светлината на „ зелената договорка “, като усили праговете за известяван за подкрепяне на зелените вложения.

Наред с другото, това ще способства за по-нататъшното усъвършенстване и опростяване на одобряването на планове, свързани с ИПСЕИ.

Комисията също по този начин ще улесни потреблението на съществуващите фондове на Европейски Съюз за финансиране на нововъведения, произвеждане и внедряване на чисти технологии. Комисията изследва опциите за реализиране на по-голямо общо финансиране на ниво Европейски Съюз в поддръжка на вложенията в производството на технологии с нулево чисто ползване въз основа на настояща оценка на капиталовите потребности.

В кратковременен проект Комисията ще работи с страните членки, с акцент върху REPowerEU, InvestEU и Иновационния фонд. В средносрочен проект Комисията има намерение да даде систематичен отговор на капиталовите потребности, като предложи Европейски фонд за суверенитет в подтекста на прегледа на многогодишната финансова рамка преди лятото на 2023 година
Повишаване на уменията
Развитието на уменията, нужни за добре платени и качествени работни места, ще бъде приоритет за Европейската година на уменията и третият дирек на проекта ще бъде ориентиран към него, споделят от Европейска комисия.

За да се развият уменията за екологичен преход, насочен към хората, Комисията ще предложи да се основат индустриални академии „ Нет нула “, които да разпрострат стратегии за повишение на квалификацията и преквалификация в стратегически браншове. Тя ще прегледа също по този начин по какъв начин да се съчетае методът „ уменията преди всичко “, който признава действителните умения, със съществуващите подходи, учредени на квалификации, и по какъв начин да се улесни достъпът на жители на трети страни до пазарите на труда в Европейски Съюз в предпочитаните браншове, както и ограничения за поощряване и координиране на общественото и частното финансиране за развиване на уменията.
Отворена търговия за устойчиви вериги за доставки
Четвъртият дирек ще бъде отдаден на световното съдействие и обезпечаването на успеваемост на търговията в интерес на енергийния преход според правилата на лоялната конкуренция и отворената търговия, като се основава на уговорките с сътрудниците на Европейски Съюз и на работата на Световната комерсиална организация. За тази цел Комисията ще продължи да развива мрежата на Европейски Съюз от съглашения за свободна търговия и други форми на съдействие с сътрудници в поддръжка на екологичния преход.

Тя ще изследва също по този начин опцията за основаване на Клуб на сериозните първични материали, който да сплотява „ потребителите “ на първични материали и богатите на запаси страни, с цел да се подсигурява световната сигурност на доставките посредством конкурентна и диверсифицирана промишлена база, както и на индустриални партньорства в региона на чистите технологии и нулевите излъчвания.

Комисията също по този начин ще пази единния пазар от нелоялна търговия в бранша на чистите технологии и ще употребява инструментите си, с цел да подсигурява, че задграничните дотации не нарушават конкуренцията на единния пазар, в това число в бранша на чистите технологии.
Историята на енергийния преход в Европа
В Европейската зелена договорка, показана от Комисията на 11 декември 2019 година, се слага задачата Европа да стане първият климатично безпристрастен континент до 2050 година Европейският закон за климата закрепва в обвързващо законодателство уговорката на Европейски Съюз за индиферентност във връзка с климата и междинната цел за понижаване на чистите излъчвания на парникови газове с най-малко 55% до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година

При прехода към стопанска система с понижени въглеродни излъчвания конкурентоспособността на Европа ще зависи в огромна степен от потенциала ѝ да създава и създава чистите технологии, които вършат този преход вероятен.

Европейският промишлен проект за зелена стопанска система беше разгласен от ръководителя на Европейска комисия Фон дер Лайен в речта ѝ на Световния стопански конгрес в Давос през януари 2023 година като самодейност, с която Европейски Съюз ще изостри конкурентното си преимущество посредством вложения в чисти технологии и ще продължи да бъде водещ по пътя към климатична индиферентност.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР