Енергийният преход е рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода от

...
Енергийният преход е рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода от
Коментари Харесай

Енергийният преход: Високите цени на тока ще ускорят прехода към по-евтина и чиста енергия

Енергийният преход е графа на ДЕБАТИ.БГ, отдадена на прехода от силата на 19. век – въглищните централи, и силата на 20. век – петролна и газова сила, към модерната сила на нашата епоха – зелените възобновими източници. Зелена договорка е дълготрайна политика на Европейски Съюз, която цели да се понижат нездравословните излъчванията с най-малко 55% до 2030 година, спрямо равнищата от 1990 година В дълготраен проект задачата е Европа да бъде първия континент с безпристрастен климат до 2050 година Всички 27 държави-членки на Европейски Съюз са се заели в нея. България също има своите задължения, заложени и в Плана за възобновяване и резистентност. Декарбонизацията на енергийния бранш у нас цели въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия да намалеят с 40%, вземайки изходните равнища от 2019 година Целта за понижаване на излъчванията би трябвало да бъде реализирана през 2025 г.„ При актуалните високи цени на тока и на силата, е доста преференциално да се влага в зелена сила “.
Това сподели в изявление за ДЕБАТИ икономистът Георги Ангелов. Цялото изявление – вижте тук.

По думите му задачите на зелените политики на Европейският съюз биха се ускорили на фона на проблемите в енергетиката в Европа, провокирани откакто Русия понижи доставките на природен газ.

Според него плавният преход към по-екологични източници на сила е вероятен макар проблемите с доставките на газ и даже би се случил по-бързо поради тези проблеми.

По сходен метод откакто Русия стартира войната си против Украйна на 24 февруари 2022 година, България – може би за първи път, получи подарък от Русия – доставките на газ бяха спрени, само че това ни даде опция да се откъснем от съветската газова взаимозависимост с темпове, които не успяхме години наред.

За разлика от Русия, Европейският съюз пък ни дава автентичен „ подарък “ – милиарди евро под формата на Плана за възобновяване и резистентност. Част от промените в Плана за свързани точно с понижаване на въглеродния отпечатък – в това число посредством повече екологична сила.

Намаляването на въглеродният отпечатък пък се цели, тъй като обезпечава по-добро качество на живот, по-добър въздух, по-добра околна среда в България.
„ Виждаме взрив на вложенията и в слънчеви паркове, и във вятърни паркове. При този безценен газ, всяка нова инвестиция за зелена сила се изплаща “, сподели още Георги Ангелов.„ Навлизането на чистата сила ще се форсира тъкмо поради скъпата сила. Преди, концепцията беше, че ще би трябвало да се затворят въглищните централи и да се премине на газ, а чак след десетилетия да се мине на зелена сила.При тези цени на газа, стъпката с газ не е доста разумна. По-скоро ще се удължи действието на въглищните централи, които ще заместим със зелена и нуклеарна сила, с по-евтини и чисти форми на силата.Парадоксално, само че този преход ще се форсира. Всеки бизнес вижда, че е доста по-евтино да си построи слънчев парк за лично ползване, вместо да купува ток от пазара. Това даже в България става все по-масово “, уточни още той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР