Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че ще депозира оставката си.Причината

...
Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че ще депозира оставката си.Причината
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че ще подава оставката си.

Причината за решението на Петкова е договорката за продажбата на българския бизнес за ЧЕЗ. " Понеже не желая по никакъв мотив да се разясняват някакви връзки, да има мотиви за подозрения за договорката и да се намесва името на премиера - аз се чух с него и разгласих, че в такава една обстановка, като се появи информация за някакви проблеми или въздействия, въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Разговарях с него и подадох своята оставка, той ще реши дали да я одобри ", съобщи тя пред публицисти в Народното събрание.

" Още предходната година имаше въпроси (бел. ред. - дали Петкова е кума на собственичката на купувача на ЧЕЗ), когато се завъртя, че компания с тази дама взе участие в процедурата. Аз тогава споделих, че тези хора (бел. ред. - Гинка Върбакова и Славчо Върбаков) ги познавам от 20 години, само че не съм им кума ", добави енергийният министър.

Предистория

Припомняме, че формалното известие за утвърдената продажба на българския бизнес на ЧЕЗ стана факт през вчерашния ден, 22 февруари. Като покупател беше посочена българската компания " Инерком България " ЕАД. Справка в Търговския указател демонстрира, че " Инерком България " ЕАД има уставен капитал от 50 000 лв.. Фирмата е учредена през септември, 2017 година т.е. няма даже половин година, откогато съществува. В борда на шефовете личат имената на Гинка Върбакова и Малина Върбакова, като Гинка Върбакова се води и представител на компанията.

Според " Капитал " Петкова е кума на Гинка Върбакова и брачна половинка ѝ Славчо. Върбакова е едноличен притежател и на компания " Инерком " ЕООД, която е основана през 2016 година и има уставен капитал от 2016 година. Тази компания е едноличен притежател на " Инерком Груп " ЕАД, като " 24 часа " твърди, че там акционер е бил фондът " Патрониус 3 ", където дял има някогашният министър на околната среда на Чехия Павел Дробил. Дробил беше заставен да подаде оставка като министър през 2010 година след страховит скандал поради опит да прикрие корупционни практики. Фондът обаче се отдръпнал в средата на предходната година.

Бъдещето на договорката

По думите на Петкова, ЧЕЗ не са желали позицията на българската страна по отношение на продажбата на българските си активи. Процедурата е извършена по чешкото законодателство, стана ясно от изявлението на Петкова. Тя акцентира, че занапред българските регулаторни органи (КЗК, КФН и КЕВР) ще се произнесат във връзка с договорката и че няма значение, че Чехия като страна е избрала даден покупател (бел. ред. - ЧЕЗ е чешка държавна компания). И добави, че ДАНС също ще извършат инспекция на договорката.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР