Енергийният министър Теменужка Петкова се е уверила, че безпрецедентно спряното

...
Енергийният министър Теменужка Петкова се е уверила, че безпрецедентно спряното
Коментари Харесай

Петкова се увери, че поскъпването на газа с 20% е коректно

Енергийният министър Теменужка Петкова се е уверила, че невиждано спряното от нея заявление за повишение на цената природния газ за месец септември 2020 година с 20.3 % е изцяло правилно. Тя е дала зелена светлина на държавния газов снабдител " Булгаргаз " да внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) желаното повишаване, което ще проработи със задна дата. Очакванията са решение на регулатора да има през идната седмица, с цел да се реши казусът с неналичието на цена на природния газ, което до момента не се е случвало у нас и сътвори безпорядък измежду бизнеса https://www.mediapool.bg/biznes-haos-zaradi-otsastvashtata-tsena-na-gaza-news311795.html.

Това оповестиха на конференция Петкова и шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов в петък.

До небивалата обстановка се стигна откакто Петкова подреди на 1 септември на Павлов да спре внасянето https://www.mediapool.bg/bezpretsedentno-se-zamrazyava-tsenata-na-gaza-news311560.html на заявката за одобрение на цената на газа от същата дата. Това стана в последния миг, безусловно часове преди да се съберат членовете на КЕВР да вземат решение по въпроса.

Преди дни Петкова изясни пред публицисти, че е наредила инспекцията на ценообразуването, тъй като " Булгаргаз " изиска 20.3 на 100 покачване на цената, в случай, че импортираното преди този момент заявление бе за повишаване с 15.5 на 100. Такава обаче е практиката откогато " Булгаргаз " се разбра с " Газпром " да се вкара хибридна формула за пресмятане цената на суровината. До 5 август 2019 година тя следваше изцяло петролните деривати, а към този момент включва и цените на европейски газови тържища. Тарифата към този момент се дефинира всеки месец, а не на тримесечие и от март 2020 година насам " Булгаргаз " внася заявката си на база данни до нормативно избраната дата, а на първо число отразява борсовите цени за целия предишен месец, с цел да се дефинира най-точно цената за идващия.

Това, че заповедта на Петкова за прекъсване на ценообразуването и проверкатадойде ден преди огромния антиправителствен митинг " Велико национално въстание " на 2 септември и неналичието на цена обхвана и второто издание на демонстрацията преди ден, се разчита като явен знак, че решението е политическо, а не експертно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР