Енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, ден след като стана

...
Енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, ден след като стана
Коментари Харесай

Теменужка Петкова – Министър в оставка

Енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, ден откакто стана ясно, че пазарджишката компания „ Инерком ” е определена да купи бизнеса на ЧЕЗ в България. “Разговарях с премиера и това, което считам, че би трябвало да се направи при тази обстановка, достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Ще подавам своята при премиера и той ще реши какво да прави”, съобщи тя.

Публикации в медиите свързаха името на Петкова със собственичката на пазарджишката компания – Гинка Върбакова. Според тях енергийният министър е кумувала на Върбакова и брачна половинка й – Славчо Върбаков. И макар че Петкова отхвърли роднинските връзки, призна, че се познава със фамилията от 20 години. Това пък провокира подозрения за интервенция при избора на компания “Инерком ”. Компанията има капитал от едвам 50 000 лв., а би трябвало да заплати близо 320 млн. евро за договорката и ще ръководи една трета от електроразпределителната мрежа на България.

Това не е първият опит Теменужка Петкова да бъде отстранена от поста министър на енергетиката. Само преди месец оставката й желаеха четирите работодателски организации – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата. Като причина те показаха – неистините, които министърът приказва, неспособността й да се оправи с проблемите в бранш “Енергетика ” и, най-много, поради изоставените промени.

Преди това работодателите отхвърлиха да вземат участие в “поредната безплодна среща с министъра на енергетиката ” поради повишението на цените на тока за предприятията от началото на тази година. Изненадващо Петкова получи поддръжка от частните вложители в енергетиката в лицето на Националната енергийна камара.

Напрежението към министъра въпреки всичко беше потушено, откакто работодателите се срещнаха с премиера Бойко Борисов. По-късно те отдръпнаха настояването за оставката й.

Теменужка Петкова е втори мандат министър в държавно управление на ГЕРБ. Въпреки спекулациите, че енергийното министерство ще бъде поверено на “Обединените патриоти ” в третия кабинет на ГЕРБ, Борисов заложи на остарелия си министър. В предходния си мандат Теменужка Петкова имаше нелеката задача да свие недостига на Националната електрическа компания, да продължи процедурата по преразглеждане на дълготрайните контракти с американските централи Топлоелектрическа централа “Марица-изток ” 1 и 3, както и да стартира дълго отлаганата либерализация на енергийния пазар. На нея се падна и задачата да вземе бързи ограничения по арбитражното дело, в което “Атомстройекспорт ” осъди НЕК да заплати 600 млн. евро за поръчаното съоръжение за АЕЦ “Белене ”. Беше взето решение страната да даде помощ за погашение на отговорностите на НЕК.

Все още остава неуреден въпросът какво ще прави страната ни с платеното и получено съоръжение за АЕЦ “Белене ”. За задачата Петкова разпореди на Българска академия на науките да изготви разбор за вероятните сюжети за бъдеща нуклеарна мощ у нас. Дългоочакваният документ обаче не даде съответен отговор на нито един въпрос, а част от енергийните експерти в България разкритикуваха създаването.

“Казусът АЕЦ “Белене ” би трябвало да бъде завършен по допустимо най-хубавия за обществото метод. Длъжни сме, тъй като е изхарчен толкоз сериозен финансов запас ”, разгласи Петкова. И стартира концепцията планът за създаване на втора атомна централа да бъде пуснат за приватизация. За задачата активите и пасивите ще бъдат отделени в независимо сдружение, което да бъде препоръчано за приватизация.

В едно отношение Петкова беше безапелационна – страната няма да дава повече пари за плана “Белене ”. “Държавата ще взе участие с апортна вноска – площадката, разрешителни и реактори, в плана АЕЦ “Белене ”, чиято стойност е към 3 милиарда лв., само че няма да влага спомагателни средства за неговата реализация ”, сподели енергийният министър. И няколко пъти повтори, че има инвеститорски интерес към втора атомна у нас. И макар че се загатваха турски, американски и даже китайски компании, до момента действителен вложител за плана няма.

Търсенето му ще бъде задача на наследника на Петкова, който ще оглави енергийното министерство в идващите дни.

Ревизор по предопределение


Счетоводител по предопределение и обучение, Теменужка Петкова приключва магистратура в Университета за национално и международно стопанство, компетентност “Счетоводство и надзор ”. Преди да поеме енергетиката, тя следи по какъв начин се харчат държавните пари като държавен вътрешен инспектор и шеф на отдел в Агенцията за държавен финансов надзор. Тогава в отчети на организацията се споделяше, че огромна част от парите за АЕЦ “Белене ” са отишли за консултанти. Според нея точно тези разкрития са причина за уволнението й от АДФИ. Петкова има опит и като длъжностен заместник-министър на финансите в кабинета на Георги Близнашки.

За нея


Оставката й е прибързана


Оставката на Теменужка Петкова е прибързана. Не намирам причини за нея. Странно е всеки да носи отговорност за дейности и бездействия на другар. Не виждам нищо укоримо в тази договорка, само че това е нейно решение.

Владислав Горанов, министър на финансите


Тя е виновен общественик


Теменужка Петкова е един извънредно виновен общественик. На всичките позиции, които е взимала в държавните институции, се е справяла брилянтно. Има доста заинтригувани да я нападат и да уронват престижа на държавното управление. Ще излезем с достолепие от тази обстановка.


Цветан Цветанов, заместник-председател на Политическа партия ГЕРБ


Очаквахме промени, които не се случиха


Теменужка Петкова се опита да навлезе в материята, само че за огромно страдание не организира промени, които всички ние чакахме. Слабо я познавам в персонален аспект.

Божидар Данев, ръководител на Българска стопанска камара


Много хора я подцениха

Много хора я подцениха, тя наподобява миловидна жена, само че доста бързо навлезе в проблематиката на енергетиката. По време на ръководството й проблемите в бранша бяха главно стопански, тъй че тя доста добре се оправи и от нея имам доста положителни усещания като експерт, човек и управленец.

Атанас Тасев, енергиен специалист
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР