Енергийният министър Румен Радев съобщи за две важни решения на

...
Енергийният министър Румен Радев съобщи за две важни решения на
Коментари Харесай

МС дава 1, 580 млрд. лв. за дофинансиране на Министерството на енергетиката

Енергийният министър Румен Радев заяви за две значими решения на Министерски съвет през днешния ден, оповестява Българска национална телевизия.

" Имахме в границите на Министерски съвет полемики и одобряване на два значими акта. Единият е разпореждане на Министерски съвет, което взема решение проблеми с промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 година и вторият акт е решение на Министерски съвет, което конкретизира ограничения за споразумяване на взаимоотношения в бранш " Енергетика ". По отношение на постановлението - оферират се одобрение на промени в бюджета на Министерството на енергетиката с дофинансиране 1 милиарда 580 млн. лв.. Целта на тези средства е придобиване на вземанията на " Българския енергиен холдинг " и на " Булгаргаз ЕАД " и на " Топлофикация София ". За задачата би трябвало да се получи позитивно решение за режимите на държавана помощ от страна на Европейска комисия.

" Това разпореждане взема решение следния проблем. Имаме в голям размер насъбрани отговорности от страна на Топлофикация София към енергийния бранш за газови доставки. В годините натрупваните отговорности бяха и прехвърляни от страна на " Булгаргаз " към БЕХ. Това докара до отговорностите към БЕХ. Останалата част се натрупваше като салда към " Булгаргаз " и към 31 декември сумата наближаваше 800 млн. лв.. Връщаме ликвидност в бранша с това разпореждане. По отношение на РМС-то разясняваме разпределението на сумите, влезнали в бранша, тъй че да решим оперативните въпроси. "

" По отношение на Фонда за сигурност ние и все още имаме над 430 млн. лв. налични, с цел да можем да осъществяваме дилемите си по осъществяване на поддръжката си за битовия консуматор от 1 юли 2024 година Това потребление на средства през целево събиране на вноски има своето продължение и не е компрометирано ", акцентира Радев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР