Енергийният министър Росен Христов смята, че Стратегията за развитие на

...
Енергийният министър Росен Христов смята, че Стратегията за развитие на
Коментари Харесай

Христов видя подкрепа за масово критикуваната енергийна стратегия

Енергийният министър Росен Христов счита, че Стратегията за развиване на енергетика 2023-2053 година е получила задоволително поддръжка, с цел да бъде доразвита. Това съобщи той по време на форума „ Власт и бизнес дружно за зелена сила “.

Ние искахме да създадем едно разискване, с цел да забележим тези посоки дали се поддържат както от политическите сили, по този начин и от специалистите. Очевидно се поддържат от по-голямата част, оттук-нататък продължаваме към този момент с детайлната разработка, моделиране, разбор на бюджет и на екологична оценка, с цел да превърнем това нещо в енергийна тактика “, сподели министърът.

Той разяснява и това, че Стратегията беше дадена на съд от екологичната организация „ Грийнпийс “ поради неналичието на бистрота, развиване на ВЕИ и неяснотите в нея.
„ Грийнпийс “ дава на съд новата визия за развиване на енергетиката
Христов сподели, че създаването ѝ е доста отговорно нещо и ще се търси мнението на всички.

Това е визия за 30 години напред, ние вървим малко по малко, нещата би трябвало да стават гладко, да се разискват на разнообразни стадии, да се вижда друго мнение, в това число и на „ Грийнпийс “, на промишленост, синдикати, крайни консуматори “, уточни Христов.

Въпреки че Христов дава позитивна оценка на работата по Енергийната тактика, дни след представянето ѝ тя беше всеобщо подложена на критика от бизнеса, разнообразни браншови организации и специалисти. Документът обаче в реалност получи поддръжка от политическите партии като още на представянето му ГЕРБ и Движение за права и свободи обявиха, че ще я поддържат. 

Коментар още на другия ден пристигна от бизнеса - Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) видя единствено корупция в тактиката.
Бизнесът видя доста корупция в новата енергийна тактика
Комисията за енергиен преход (КЕП) също излезе с позиция, че документът страда от съществени дефицити, манипулативно изнесени данни, липса на икономическа аргументация за многомилиардните вложения, които ще вършат и други От Центъра за проучване на демокрацията в своя позиция я описаха като „ повтаряне на порочния олигархично-корупционен модел, построен от десетилетия в страната “.

Десетки други специалисти в бранша също подлагаха на критика предложенията на служебното държавно управление за развиването на енергетиката в страната. А тя, както към този момент писахме, включваше най-вече позабравени към този момент планове, изтупани от прахта.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиненергийна тактика Росен Христов Грийнпийс ПоследниНай-четениЕнергетика 32 Христов видя поддръжка за всеобщо подложената на критика енергийна тактика Компании 280 „ Главболгарстрой “ към този момент поглежда към водорода Крипто 136 Robinhood на българина Влад Тенев желае каузи на Банкман-Фрийд Компании 168 За ден Alphabet изгуби $100 милиарда поради прибързания си отговор на ChatGPT Пазари 352 Руската рубла потъна до 10-месечно дъно Компании 264 CEZ ще съди „ Газпром “ за 45 млн. $ поради недоставен газ Енергетика 480 „ Грийнпийс “ дава на съд новата визия за развиване на енергетиката Накратко 908 Вечерни вести: Трима обвинени за схеми с газа; Риск от неприятни заеми; Кулинарни номади Бюджет и финанси 340 България е в топ 3 по скок на цената на пицата в Европейски Съюз Бюджет и финанси 780 ЕЦБ се загледа в неприятните заеми на банките Лукс 14312 Plectrum – новата „ летяща “ суперяхта за 86 млн. $ Енергетика 7554 Какво се случва с цените на дизела след ембаргото? Digital 6988 Саудитска Арабия тихомълком се трансформира във водещ софтуерен център Пазари 4109 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Енергетика 3947 Накъде тече съветският нефт Бюджет и финанси 3947 Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените Енергетика 3224 BP забавя зеления си преход след рекордна облага от $28 милиарда Компании 3068 Смартфоните на месец февруари във Vivacom са два модела Huawei Транспорт 2777 НКЖИ започва търга за построяването на интермодален терминал в Русе ПолитикаОбновена 2321 Прокуратурата упрекна някогашния енергиен министър поради „ Булгаргаз “ Всички новиниОще от Енергетика Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР