Енергийният министър Александър Николов ще направи предложение към МС компенсациите

...
Енергийният министър Александър Николов ще направи предложение към МС компенсациите
Коментари Харесай

Николов: Ще предложим компенсациите за газ за декември да са 25% от сметката на домакинствата

Енергийният министър Александър Николов ще направи предложение към Министерски съвет обезщетенията да обхваната и декември, и януари 22 година поради високите цени на газа.

"Размерът на обезщетенията за декември месец ще бъдат почти 26 лв. на мегаватчас или ще е 25% от размера на сметката, т.е. в случай че е 300 лв. сметката, 75 ще е помощта ", съобщи Николов пред "120 минути ". "За януари като сума и съответствие ще е по-висока - 42 лв. за мегаватчас, демонстрират плановете ни, като това ще е една трета от общата стойност на фактурата на съответния клиент ", добави енергийният министър.

Той изясни, че концепцията е да се компенсират в оптимален размер декември и януари.

"На първо място желаеме да освободим наличен приход в семействата доста бързо, с цел да се прекарат идващите месеци по-леко и непосредствено ще им бъдат обезщетени разноските към доставчиците ", сподели още Николов.

Предложението ще се внесе в Министерски съвет идната седмица.

Той разяснява и пътната карта на „ Газпром “, като съобщи, че към момента това е "мистичен документ " и всички запитвания да се покаже остават без отговор

Официални писма са изпратени от сдруженията, които споделят с „ Газпром “, добави Николов.Той съобщи, че е говорено за спомагателни количества азерски газ:

Срещали сме се с азерите за доставките на газ и компанията, която търгува с "Булгаргаз ". От тяхна страна се договорихме да има опция по-големи количества към България по време на отоплителния сезон, въпреки че има нормативни ограничавания. Очаква се отговор, като е допустимо чисто юридически да откажат, само че са доста по-важни дълготрайните връзки, в сравнение с флуктуацията на цената в къс интервал от време ", добави енергийният министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР