Енергийният експерт Васко Начев скочи на служебния министър на енергетиката

...
Енергийният експерт Васко Начев скочи на служебния министър на енергетиката
Коментари Харесай

Експерт направи на пух и прах служебния енергиен министър

Енергийният специалист Васко Начев скочи на служебния министър на енергетиката Росен Христов в две поредни изявления във " Facebook ". 

" След като съвсем не остана човек у нас, който да не схваща от газ, през днешния ден нещата минаха на юридическия терен! Тон за ария даде не какъв да е, а военният министър. Той имал чувството, че при арбитраж ще загубим делото с Газпром. След него пък, недоразумението- министъра на енергетиката се изцепи:  " Ако някой към момента не е схванал в този момент ще ви обясня, с цел да е ясно. Договорът ни с Газпром е за доставка на 3млрд. м3/година. От тях 80% наложително би трябвало да вземем или да платим. Грози ни заплаха Газпром да ни осъди за повече от 1млрд $ наказателна клауза... "  Този до през вчерашния ден не бе наясно каква е мерната единица за газа, само че... през днешния ден и той сигурен, че Газпром ще ни осъди. В същото време и двамата не са наясно, че ние не вземаме, тъй като няма какво да вземем. Газпром отхвърля да ни доставя контрактуваните количества газ. Всеки Божи ден Булгаргаз почтително си извършва отговорностите по контракта. Повтарям, ВСЕКИ БОЖИ ДЕН!!! И когато от тук насетне ви приказват за цени на газа, базата за съпоставяне е $175/MWh. Всеки цент над тази цена която ни се наложи да платим ще е " посредством " на цялата тази орда... Да защитаваш насрещната страна може да се случи единствено в една клета страна, клета... Цената на TTF-Нидерландската борса, газа към този момент се търгува на 316€/MWh. Респективно, съветският газ би ни коствал единствено 232€/MWh ", изяснява Васко Начев. 



След това, следва и друга негова обява. В нея енергийният специалист написа:

" Този човечец, заемащ позиция министър на енергетиката, продължава да се държи необичайно! Цената на двата танкера от Тотал са с референтна цена TTF минус 7,5 евро/MWh. Според него това означавало 50% по- безценен газ от този на Газпром. 70% от цената на Газпром също е с референтна стойност TTF. Към тези проценти би трябвало да прибавим въпреки всичко едни 30% идващи от нефтените деривати, които се движат към 10,5 €/MWh. Абстрахираме се от всевъзможни страсти, молекули, атоми или каквото и да е обвързвано с газ. Простата аритметика демонстрира, че има нещо сбъркано. (TTF-7,5) x 0,5 > TTF x 0,7+ 10,5 по този начин счита министъра Как тъкмо цената на газа при доставката на тези два танкера, доставяни от ТОТАL Energies е 50% по безценен от този на Газпром? Това, че ще желаеме смяна на формулата за ценообразуването на съветския газ (три месеца преди приключване на договора) е толкоз неуместно, че даже не си коства да се разяснява ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР