Енергийни теми на дневен ред в БакуЕС и НАТО не

...
Енергийни теми на дневен ред в БакуЕС и НАТО не
Коментари Харесай

Меркел попари надеждите на Грузия

Енергийни тематики на дневен ред в Баку

Европейски Съюз и НАТО не са врагове на Русия, акцентира Меркел пред студенти в Тбилиския университет.

Германия поддържа интеграцията на Грузия в НАТО, само че скорошно присъединение на страната към алианса е малко евентуално, съобщи канцлерката Ангела Меркел на среща със студенти в Тбилиския университет, съобщи ТАСС.

„ Искам да бъда откровена – на дадения стадий Берлин не може да приказва за скорошно участие “, сподели Меркел. Изказването й и идва 10 години след руско-грузинския въоръжен спор, който последва доближаването на Грузия с НАТО и обещанията на пакта за скорошно участие на кавказката страна. Все отново канцлерката прикани Тбилиси да продължи малко по малко пътя към Северноатлантическия алианс.

Колкото до устрема на Грузия към евроинтеграция Меркел предизвести, че този развой няма да завърши за 5 години. „ Не бих желала да давам прибързани обещания за това “, посочи тя.

Преди това Ангела Меркел даде безапелационна поддръжка за териториалната целокупност на Грузия във връзка непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия. Именно Южна Осетия бе ябълката на раздора в спора с Русия през 2008 година „ Искам особено да подчертая, че Европейски Съюз и НАТО не са врагове на Русия “, посочи Меркел. И увери, че страната й няма да стане прекомерно подвластна от съветски газ с бъдещия газопровод „ Северен поток 2 “, за което я упреква президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Кавказката обиколка на Меркел продължи в Армения, а през днешния ден тя е в столицата на Азербайджан. Въпреки че на среща предходната седмица с съветския президентът Владимир Путин тя удостовери мощната си поддръжка за „ Северен поток 2 “, наблюдаващи чакат в Баку Меркел да дискутира енергийни въпроси. Сред тях са доставките на азерски газ за Европа през Турция. Става въпрос за Южния газов кулоар, чиято цел е да стартира да транспортира от 2020 година по 10 милиарда куб. м синьо гориво годишно през Трансанадолския и след това през Трансадриатическия газопровод до Европа. Обемите въпреки всичко са надалеч по-малки в съпоставяне със „ Северен поток 2 “, който ще удвои съветския потенциал за експорт в Европейски Съюз до 110 милиарда куб. м годишно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР