Енергийни експерти коментират новината, че Русия спря кранчето на газа

...
Енергийни експерти коментират новината, че Русия спря кранчето на газа
Коментари Харесай

Спирането на газа - плесница пред строя и тест на най-слабото място

Енергийни специалисти разясняват новината, че Русия спря кранчето на газа за България.

" За всички беше изненадващо, надявахме се на разсъдък от съветска страна. За мен това е една наказателна акция, дори бих го нарекъл " плесница пред строя " - малко обидно е за мен като българин, че стигаме до такава обстановка. Коментира енергийният специалист и някогашен народен представител от Има Такъв Народ Иван Хиновски пред Българска национална телевизия. Той обвързва това деяние на Русия с визитата на българския министър председател в Украйна.

Според някогашният шеф на Българския енергиен холдинг Илиян Василев, това е " политически ход " и също е обвързана с визитата на премиера в Киев. Според него това е опит да се промени политическото ръководство у нас и да се смъкна държавното управление, а Русия политически тества слабите места в Европа. " Това се очакваше! Газпром няма никакви учредения да трансформира контракта ", съобщи Василев.

Според Василев това е цялостно и брутално неуважение на договорното право от страна на Русия, която опитва " меката " България и прави тест, до каква степен може да стигне с газовия рекет по отношение на Европейски Съюз. Той е сигурен, че доставките ще бъдат обновени, само че се търси дестабилизация на държавното управление. " И в този момент гледайте по какъв начин ще завият като коли за спешна помощ, ще всяват суматоха, всички русофили у нас от Възраждане, през Българска социалистическа партия, до работодателските организации, медии и така нататък ", написа Василев още през вчерашния ден в профила си във фейсбук.

България обаче има задоволително ресурси на синьо гориво, счита той. " Аз не считам, че тази стъпка на " Газпром " ще продължи дълго, тъй като е политически наказателна, тя е обвързвана с визитата на премиера в Киев ", разясни Василев.

Енергийният специалист Васко Начев също счита дейностите на " Газпром " като опипване на почвата и доказателство, че тактиката за " преклонена главица сабя не я сече " от дълго време не е печеливша. И съгласно него " Газпром " няма никакви учредения да трансформира контракта.
 Лена Бориславова: От месеци сме подготвени за това решение на
Лена Бориславова: От месеци сме подготвени за това решение на " Газпром "

Нямало причина за суматоха

Прогнозите

Според Еленко Божков може да се чака 30% растеж на цените, съгласно Илиян Василев нарастването ще е по-малко. Останали са 17% ресурси на природен газ в газохранилището и те би трябвало да се пазят като зеницата на окото. Веднага би трябвало да се премине на различно гориво - мазут, счита Божков, а тези, които би трябвало да продължат да се доставят с природен газ, са учебни заведения, детски градини и лечебни заведения. Хлебопроизводителите ще бъдат най-засегнати и промишлените производители, които са в две групи - такива, които употребяват газа като суровина, и такива, които го употребяват като гориво. Първите ще изпитат потрес.

Според Хиновски преди всичко би трябвало да има подготовка за двустранен (реверсивен) продан с турската и гръцка мрежа. Можеше да има суап контракт, с цел да употребяваме газ от Гърция, минаващ през Турски поток, а те да вземат малко от нашия газ, приближаващ от Азербайджан, изброи Хиновски.

Сега ще внасяме полутечен газ - това значи сред 20 и 30% по-скъп газ, поради всички разноски по вноса. Това ще е по този начин най-малко първоначално, сподели Хиновски.

" Газпром " спря доставките на газ за България

Решението е едностранно

А преносът по " Турски поток "

За Хиновски не е рационално да стопираме преноса на съветски газ по " Турски поток ", тъй като ще се получи районен спор - със Сърбия и с Унгария. " Не е рационално и не е дипломатично, въпреки че Унгария си получава газ от север, през Австрия и Словакия, а не през " Турски поток ", сподели енергийният специалист.

Илиян Василев също не счита, че прекъсването на преноса от наша страна е добра концепция, защото и това също би било чисто политически ход.

Според Василев новината от за прекъсването на газа е комфортен миг за няколко неща - да ускорим диверсификацията, да проверяваме метода, по който се построи " Турски поток ", а и да осъдим " Газпром " в трибунал.

Моментът е определен и предвид на най-малките ресурси в газохранилището в Чирен и с изключение на събаряне на държавното управление цели и ускорение на сключването на нов контракт с Газпром. Явно в Москва са обезпокоени, че не бързаме по тематиката. Но и нямаме учредения да бързаме с него. В момента потреблението на газ у нас е на най-ниските си равнища.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР