Енергийната система на ЕС е нестабилна и може да се

...
Енергийната система на ЕС е нестабилна и може да се
Коментари Харесай

Енергийната система на ЕС е "нестабилна": Gazprom

Енергийната система на Европейски Съюз е нестабилна и може да се сблъска с дефицит на природен газ, обявиха висши мениджъри на съветския енергиен колос Газпром.

Газпром, който в миналото беше главният снабдител на газ за Европейски Съюз, понижи фрапантно износа си за блока предходната година след западните наказания и саботажа на газопровода " Северен поток ".

Газопроводът " Северен поток 1 ", който минава под Балтийско море и пренасяше природен газ от Русия за Европейски Съюз, дружно с новопостроения " Северен поток 2 ", бяха разрушени от подводни детонации през септември предходната година, което ги направи неизползваеми.

" Фактът, че систематичният недостиг не е липсващ, се демонстрира освен в по-високото ценово ниво през 2023 година спрямо годините преди Ковида, само че и в запазването на устойчиво контанго на пазара на природен газ ", обявиха висшите мениджъри на Газпром Сергей Комлев и Александър Шапин във вътрешнофирмено списание.

Контанго е пазарна конструкция, при която фючърсната цена на дадена стока е по-висока от спот цената, което предизвиква търговците да държат стоката в вместилище за по-изгодна препродажба в бъдеще.

" Това ценово държание значи, че съгласно участниците на пазара системата за енергийна сигурност в Европа, построена за изключителни обстановки, е нестабилна и е изправена пред нови провокации ", обявиха мениджърите на Газпром.

Миналата година Европейски Съюз понижи зависимостта си от съветската сила, като я размени с импорт на полутечен природен газ от страни, в това число Съединени американски щати, който се трансформира в главен източник на газ за блока, съставляващ до 35% от общия импорт.

Ръководителите на Газпром обявиха, че скъсването на връзките с Русия е довело до по-слаба енергийна сигурност в Европейски Съюз заради внезапното увеличение на каузи на " по-малко надеждния " полутечен природен газ спрямо тръбопроводния газ, който се доставя главно по дълготрайни контракти.

Някои западни икономисти и политици също акцентираха минусите от прекосяването към по-скъп и по-малко екологичен полутечен природен газ, като нарекоха саботажа на " Северен поток " акт на " икономическа война ", ориентирана против целия Европейски Съюз.

Преди началото на спора в Украйна Русия доставяше на Европейски Съюз към 155 милиарда куб. м природен газ, най-вече по тръбопроводи. През 2022 година доставките на съветски газ по тръбопроводи за Европейски Съюз понижиха до 60 милиарда куб. м, като блокът чака потоците да се свият още повече до 20 милиарда куб. м.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР