Енергийната система на държавата е в абсолютна неспособност да гарантира

...
Енергийната система на държавата е в абсолютна неспособност да гарантира
Коментари Харесай

Слави Василев: Доставките на газ не могат да бъдат гарантирани без Газпром

Енергийната система на страната е в безспорна некадърност да подсигурява вноса на природен газ оттатък октомври месец, в случай че незабавно не седнем на договаряния с " Газпром “. Това разяснява политологът Слави Василев за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “.

" Разрухата в енергетиката от наследството на Кирил Петков е навсякъде. И в случай че служебният кабинет, т.е. президентът не проявят храброст, в случай че Радев не жертва част от политическия му капитал, тъй като сега настроенията по отношение на Русия в българското общество са много нагнетени, войната в Украйна не оказва помощ и това слага президента в една извънредно деликатна обстановка, т.е. и служебното държавно управление, а точно – или да осъзнаем, че енергийната система на страната е в безспорна некадърност да подсигурява вноса на природен газ оттатък октомври месец, в случай че незабавно не седнем на договаряния с " Газпром “. Това, несъмнено, ще рефлектира върху рейтинга на държавното управление и на президента, тъй като това е една изкуствено нагнетена тематика, изкуствено напрежение “, сподели той.

Според него обществото се е фокусирало върху тематиката " Газпром “, само че казусът с доставките с газ ще докара до съществени последици.

" Аз в действителност не мога да си обясня за какво хората са толкоз закрепени на тематика " Газпром “. Това е една комерсиална договорка и събитието, че е съветска компания, не би трябвало толкоз да взема поради отношението на хората към тоя проблем. Така че през вчерашния ден, когато написах в обществената мрежа, че неналичието на топла вода е най-малкото, което ще усетят, аз считам, че това беше един уголемен подтекст, че войната в Украйна и следствията на войната в Украйна са толкоз огромни, съществени и ще разместят толкоз доста пластове в Европа, че казусът няма да е единствено тази зима “, посочи той.

Той е на мнение, че съветският газ не може да бъде сменен със синьо гориво от други източници, защото в Европа не съществува нужната инфраструктура.

" Проблемът за Европа като цяло – България е част от Европейския съюз, популярност на Бога, само че за жалост, ние се оказваме още веднъж такава страна, която има капацитет да загуби борбата, тъй като политиката на Кремъл към Европа и към Европейския съюз е да отслаби Европа и Европейския съюз и повода Кремъл да желае да отслаби Европа и Европейския съюз е, тъй като без Европа Съединени американски щати не могат да създадат нищо в Украйна. Съединени американски щати имат потребност от Европейския съюз и от Европа на своя страна, с цел да могат да въздействат в процесите в Украйна. И методът, по който съветската страна ще се опита да повлияе в Европа, е стопански. Начинът, по който Русия ще повлияе стопански на Европа, е спирайки въглеводородите. И това ще задуши всъщност европейската стопанска система в кратковременен проект, тъй като както България, по този начин и доста други страни в Европейския съюз, те не могат незабавно да заместят съветската газ по простата причина, че няма инфраструктура. И по тази причина през вчерашния ден написах, че казусът е доста по-мащабен, доста по-сериозен. И аз считам, че България трябваше да има друго отношение към " Газпром “ най-малкото, тъй като ние не сме в положение, нямаме инфраструктурата да внасяме полутечен газ. Това е мит “, съобщи той.

" Двата танкера, които Кирил Петков внесе, те бяха продадени от " Булгаргаз “ на " Боташ “ – това е турският газов оператор, който ни върна същото количество газ посредством " Турски поток “, съветска газ, прочее, със повишени цени. Т.е. диверсификация без съществуването на инфраструктура е невъзможна, а сега ние нямаме инфраструктура. Ние би трябвало да употребяваме единствения терминал за регазификация на полутечен газ, с който българската газопреносна мрежа има връзка – " Ревитуса “ в Атина. Той е един терминал, безусловно не е в положение да компенсира изчезналите 2 милиарда кубически метра газ, които би трябвало отнякъде да дойдат “, посочи политологът.

Слави Василев счита, че е допустимо България да претърпи загуба, в случай че се стигне до арбитражно дело с " Газпром “ и напомни казусът, в който страната бе наказана да заплати атомните реактори за " Белене “ на съветската компания " Росатом “.

" Нови решения, нови хрумвания не може да има. Надявам се служебното държавно управление да успее освен да възобнови, тъй като те са обновени, договарянията с " Газпром “, само че да реализираме ефикасни решения. Там програмата най-много е невзетите 2 милиарда кубически метра газ по контракта, който Кирил Петков едностранно наруши – желая да кажа още веднъж за нашите слушатели, българското държавно управление, срещу спекулациите в обществото, че " Газпром “ е спрял газа за България, това не е правилно. " Газпром “ предложи нови условия на всичките си контрагенти в Европейския съюз, които да разрешат продължаването на осъществяването на договорите, поради новите наказания, които навлязоха, и " Газпром “ предложи на " Булгаргаз “ да плащаме не в сметката " Сити Банк “ – Ню Йорк в щатски долари, която беше блокирана, а в нова сметка на " Газпромбанк “ в Швейцария. И ние трябваше да плащаме в щатски долари, " Газпромбанк “ ги превалутира в рубли за своя сметка и ние си получаваме газа. Правителството на Кирил Петков отхвърли да направи това, вследствие на което ние спряхме да получаваме природния газ, който беше деклариран по контракта – това са 3 милиарда кубически метра, и невзетите количества са предмет на спор сред " Булгаргаз “ и " Газпром износ “, тъй като тези невзети количества се режират с клаузата Take or pay, което значи, че ние би трябвало да ги платим, без значение дали ще ги вземем, или не. Задачата на служебното държавно управление е да контракти с " Газпром “ ориста на тези 2 милиарда кубически метра газ, т.е. ние да ги вземем, а освен да ги платим. И тук е доста значимо да се маркира, че в случай че ние не се споразумеем с " Газпром “ в този момент, тези 2 милиарда кубически метра газ ще бъдат предмет на едно дело и изходът на това арбитражно дело – не знам дали помните какво стана с " Белене “, колкото и да ни обясняваха, че ние ще сме в позицията на сигурност и позиция на печеливш – ми се костват повече от неразбираеми “, изясни Василев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР